Спеціальні потреби

Табачник скасував тести… і залишився міністром


Міністр освіти України Дмитро Табачник у вівторок звітував перед українським парламентом, як того вимагала опозиція у зв’язку з численними акціями протесту.

Постанову про звільнення Табачника вніс лідер депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. Він нагадав неодноразові заяви Табачника, що «принижують честь і гідність українців, ставлять під сумнів територіальну цілісність України і єдність українського народу». За словами Кириленка, перебування такої людини на посаді міністра... дискредитує українську державу в цілому.

Однак, заслухавши звіт міністра, Верховна рада не змогла звільнила Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки. Рішення про його відставку підтримали всього 202 народні депутати.

Водночас Кириленко пообіцяв, що якщо Табачника не вдасться зняти, він зареєструє новий проект постанови про звільнення міністра освіти. «Ми будемо робити це доти, доки ця людина не полишить українську освіти», – попередив він.

Водночас у понеділок Табачник скасував моніторинг якості шкільної освіти за окремими предметами для учнів 3, 5-8 і 10 класів середніх шкіл. Фактично, незалежне зовнішнє тестування, яке вважали одним із головним реформаторських проривів в Україні за останні роки, залишилося лише у випускних класах. Більше того, після відміни тестування у школі загалом, зміни можуть стосуватися і випускників у майбутні роки.

Як зазначається в тексті документа, Табачник ухвалив таке рішення, «щоб уникнути перевантаження школярів загальноосвітніх навчальних закладах у період завершення навчального року». Також це зроблено «з огляду на незадовільний рівень підготовки дослідження з вивчення рівня навчальних досягнень учнів загальноосвітніх навчальних закладів з української мови, математики та історії України».

Окрім цього, всупереч програмі кандидата в президенти Януковича, Табачник заявив, що в школах буде залишена дванадцятирічна система освіти.

«Майже в усіх країнах Європи приблизно однакова кількість годин у середній школі. Це від 11 до 12 тисяч годин. Якщо ми перейдемо на 12-річну школу, ми приблизно будемо відповідати цим критеріям», – відзначив Табачник.

«Звичайно, ми не зможемо вмістити програми в 10-річний формат. Можливо, піти шляхом об’єднання різних концепцій. Тобто забезпечити обов'язковий рік дошкільної підготовки у дитячих дошкільних навчальних закладах», – зазначив він.

Низка молодіжних організацій, які організовували акції з вимогою відставки Табачника, заявили, що і далі будуть проводити відповідні протестні акції.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG