Спеціальні потреби

У Женеві будуть домовлятися про мир у Сирії


Посланник ООН з питань Сирії Стефан де Містура
Посланник ООН з питань Сирії Стефан де Містура

У Женеві розпочалися переговори задля припинення п’ятирічної громадянської війни в Сирії. Представники Організації Об’єднаних Націй вирішили не скасовувати їх навіть попри те, що сирійська опозиція брати участь у переговорах з офіційним Дамаском відмовилася.

Сирійський урядова делегація має прибути на місце до початку переговорів, щоб налагодити діалог із їх учасниками. В ООН сподіваються, що це може зблизити учасників переговорів й закласти основу для припинення конфлікту.

Речник ООН повідомив «Голос Америки», що переговори мають розпочатися із зустрічі керівництва ООН із представниками сирійської влади.

Підтримувана Саудівською Аравією опозиційна група, заявила, що буде триматися подалі від переговорів, після того, як її вимоги припинити вбивства авіаударами мирне населення, були проігноровані. Водночас представники групи не стали відкидати можливості, що приєднаються до переговорів пізніше.

Війна в Сирії вже забрала життя чверті мільйона людей, а в пошуках притулку країну залишили мільйони. Уряд Башара аль-Асада бореться не лише з бойовиками, але й з тими, кого можна назвати поміркованою опозицією. Водночас і офіційний Дамаск, і сирійська опозиція воюють проти так званої «Ісламської держави», яку ООН вважає терористичною організацією.

Плутанина, в питанні – хто саме має представляти на переговорах сирійську опозицію та вимоги останньої виконати її умови ще до старту переговорів – показали: дорога до встановлення миру в Сирії буде нелегкою.

В останні години до початку переговорів, представники ООН намагалися згладити розбіжності між їх учасниками, нагадуючи, що сирійські люди натерпілися вже більш ніж достатньо.

Переговори зберуть разом представників із усього світу – США, Росії, Туреччини, Саудівської Аравії тощо. Теракти в Парижі, Сан Бернардіно та іммігрантська криза в Європі стали чітким сигналом, що далі відкладати їх просто не можна. Очікується, що лише в цьому році до Європи прибуде близько чотирьох мільйонів біженців.

Бої в Сирії посилилися минулого вересня, коли Росія розпочала кампанію авіаударів на підтримку чинного сирійського президента Башара аль-Асада, всупереч зусиллям США, деяких країн-членів ЄС, Туреччини та Саудівської Аравії, які підтримували в країні опозиційні групи.

Дивіться також: Масові напади на жінок у Кельні змінять ставлення Німеччини до біженців?

Масові напади на жінок у Кельні змінять ставлення Німеччини до біженців? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG