Спеціальні потреби

Місто Ракка звільнене від «Ісламської держави», але яке в нього майбутнє?


Солдати Сирійських демократичних сил відзначають перемогу серед руїн Ракки
Солдати Сирійських демократичних сил відзначають перемогу серед руїн Ракки

Після того, як Сирійські демократичні сили звільнили від бойовиків «Ісламської держави» місто Ракка, можна почути як вислови радості, так і занепокоєння. Ракка була фактичною столицею ІДІЛ, і її звільнено після кількамісячної операції.

Чимало колишніх мешканців Ракки пройшли вулицями рідного міста, яке важко впізнати. Багато будинків пошкоджені, інші зовсім знищені. Їх важко впізнати після того, як кілька місяців тому відновилися бої у шестирічній війні в Сирії.

Неназваний солдат Сирійських демократичних сил заявив:

«Це історичний день для усіх нас. Звільнено багато цивільних, що залишалися в місті. Можна сказати, що сотні із них. Їх звільнено руками Сирійських демократичних сил. Вони щасливі й дуже задоволені, зокрема діти. Матері й старші віком особи. Отож, для них це велика радість».

Тепер, коли Ракка звільнена від екстремістів, вся увага зосереджується на відновленні інфраструктури, щоб у місті можна було жити як мешканцям міста, які в ньому залишилися, так і тим, що втекли від боїв.

Активісти, які виступають проти президента Башара аль-Асада, піддають під сумнів доцільність відбудови Ракки чи інших районів, створених в Сирії іноземними силами, де також зменшилося напруження, якщо без політичного врегулювання це буде лише тишею перед черговою хвилею насильства.

Дивіться також: Названі найнебезпечніші мегаполіси для жінок

Названі найнебезпечніші мегаполіси для жінок. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG