Спеціальні потреби

Іран уперше візьме участь у переговорах про врегулювання в Сирії


Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф
Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф

Іран заявив, що візьме участь у міжнародних переговорах про майбутнє Сирії, які відбудуться цього тижня. Це вперше іранські офіційні особи візьмуть участь у міжнародному саміті, який шукатиме врегулювання кривавого конфлікту в Сирії.

Іранські засоби масової інформації повідомили, що, за словами представниці Міністерства закордонних справ, міністр Мохаммад Джавад Заріф прибуде до Відня в супроводі трьох своїх заступників.

Представник Державного департаменту США Джон Кірбі заявив у вівторок, що, як передбачалося, Іран буде запрошений на переговори. Американську делегацію очолить державний секретар Джон Керрі. Кірбі сказав, що дискусії зосереджуватимуться на пошуках врегулювання «складної політичної ситуації у Сирії».

Головні наради мають відбутися в п’ятницю, але попередні розмови, як передбачається, розпочнуться в четвер.

Участь Ірану в у будь-яких нарадах може означати зміну у становищі західних країн, які дотепер намагалися обмежити участь Тегерана в переговорах, що виходили поза тему його ядерної програми. Угоду в цьому питанні, як відомо, було досягнуто у липні.

Проте Кірбі відмовився у вівторок назвати Іран головним партнером США у пошуках розв’язки сирійської кризи.

«Ми, очевидно, ніяким чином не схвалюємо дестабілізаційної діяльності, яку вони (іранці) продовжують у Сирії», – сказав Кірбі.

Він все ж додав, що Сполучені Штати визнають, що «в певному моменті у дискусії про процес політичних змін (у Сирії) ми мусимо мати розмови і діалог з Іраном».

Іран, як і Росія, підтримує сирійського президента Башара аль-Асада. Іран також надає Сирії військову допомогу.

Дивіться також: Ось що треба знати про майбутнє відносин Ірану та США

Ось що треба знати про майбутнє відносин Ірану та США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG