Спеціальні потреби

Відключення банків Росії від SWIFT: реальність чи нездійсненні наміри?


Відключення Росії від системи міжнародних розрахунків SWIFT (СВІФТ) може привести до непередбачуваних наслідків, вважають московські економісти, опитані Російської службою «Голосу Америки». В результаті під ударом опиняться не тільки внутрішні і зовнішні розрахунки російських кредитно-ощадних установ, але постраждають і ні в чому неповинні люди, що знаходяться в різних частинах світу.

SWIFT - Співтовариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій - є головною міжнародною міжбанківською системою передачі інформації та здійснення платежів. Нагадаємо, в четвер дев'ять американських сенаторів звернулися в Міністерство фінансів США із закликом вплинути на європейських фінансових регуляторів, і домогтися відключення від цієї системи російських банків, які підпадають під санкції західних країн. Підписи під зверненням поставили сенатори-республіканці Марк Кірк, Джон Маккейн, Марко Рубіо, Пет Робертс, Ден Коутс, Келлі Айотт, Джеф Сешонс, Дейвід Віттер та Джон Тьюн.

У листі, направленому міністру фінансів США Джеку Лью, американські законодавці наполягають, що такий крок, передбачений статутом SWIFT, «допоможе зберегти цілісність світової фінансової системи і може послужити ефективним політичним інструментом впливу на Росію». Вони також нагадали, що в світовій практиці вже був такий прецедент: у 2012 році від міжнародної міжбанківської системи був відключений Іран, що піддався санкціям з боку Європейського Cоюзу.

На думку сенаторів, відключення навіть кількох російських банків від SWIFT послужить «ефективним інструментом США та ЄС для протидії російській окупації і дестабілізації України та запобігання подальших загроз для європейської стабільності». Законодавці особливо наполягають на прийнятті заходів щодо найбільшого російського банку «Сбербанк», проти якого в Україні відкрито кримінальне розслідування за підозрою у фінансуванні проросійських сепаратистів.

Раніше подібну міру лобіювала Великобританія, з аналогічною ініціативою виступив 18 вересня і Європарламент. Глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв тоді назвав це «божевіллям» і прирівняв до «військових дій».

У свою чергу, екс-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін вважає, що реалізація такого запобіжного заходу призведе до скорочення російського ВВП на 5% протягом року.

Керівник Центру галузевих досліджень Інституту США і Канади РАН Олексій Рей в інтерв'ю «Голосу Америки» висловив думку, що плани американських сенаторів цілком укладаються в русло інших санкцій, які застосовуються проти Росії.

«Наскільки сильним буде вплив законодавців?». – запитує він.

На його думку, прийняття рішення в системі SWIFT пов'язане з багатьма питаннями.

«Тому у США дійсно є можливість контролю телекомунікаційних каналів, - додав Рей. - Але продемонстрована нещодавно реакція в самому суспільстві SWIFT показує, що там не дуже задоволені втручанням у справи приватного бізнесу, яке проходить під егідою санкцій».

На його погляд, побоювання організації мають під собою вагомі підстави.

«Адже те, що зараз робиться щодо Росії, потім може бути зроблено і з іншими контрагентами цієї системи, - міркує російський експерт. - Відповідно, буде втрата бізнесу. Так що це дійсно турбує SWIFT і його керівників. Це я можу сказати точно».

У зв'язку із згадкою системи SWIFT в резолюції Європарламенту, в самій компанії висловили протест і заявили, що тим самим порушуються її права і їй наноситься репутаційний збиток.

За припущенням російського фінансового омбудсмена професора Павла Медведєва, рекомендації сенаторів здійснити на практиці «абсолютно неможливо», виходячи з американських стандартів життя.

«Тому що це – стрільба «по площах», - зауважив він у коментарі «Голосу Америки». - Якщо відключається SWIFT тільки для наших найбільших банків, як це пропонують сенатори, це практично означає відключення системи для всіх. Адже левова частка розрахунків проходить через ці банки, навіть якщо вони не є ініціаторами розрахунків».

Свою позицію омбудсмен проілюстрував таким прикладом: «Уявіть собі, живе в США хлопчик на прізвище Сміт, батько якого працює в Москві. Якщо SWIFT відключити, то батько не зможе перевести гроші додому. Точно також не можна буде перевести кошти і з США до Росії».

У будь-якому випадку постраждають абсолютно невинні люди, можливо, навіть не знають, що існує така країна, як Україна, резюмував економіст. Як йому видається, виробляти такого роду дії не в американському дусі, караючи невідомо кого і невідомо за що.

Чи є у системи альтернатива?

Олексій Рей впевнений, що є.

«Задовго до того як запрацювала система SWIFT, була така чудова річ, як телеграф і телекс, - підкреслив він. - Банківські комунікації здійснювалися за допомогою передачі повідомлень».

За його оцінкою, зараз багато каналів зв'язку і можливостей для здійснення кореспондентських відносин між країнами, а SWIFT вже морально застаріла.

«Зараз телекомунікаційні засоби настільки зробили крок вперед, що багато стандартів, які до цих пір існують в цій системі, застаріли з точки зору захисту інформації, здійснення взаєморозрахунків і стійкості стосовно зовнішніх чинників, - стверджує експерт. - Тому можна знайти різні альтернативи SWIFT».

З його точки зору, для створення нової системи не потрібно колосальних зусиль.

«Інше питання, чи можна зібрати критичну масу, щоб ця система була життєздатною, - уточнив Рей. - Але в умовах двосторонніх і багатосторонніх відносин такі розрахункові дії не тільки можливі - їх можна дуже швидко зробити.

Професор Павло Медведєв думає інакше.

«Це жива організація, вона безперервно удосконалюється, - каже він. - Непрямим доказом цього є те, що жодного разу не було злому її транзакцій, незважаючи на всі зусилля різних пройдисвітів, хакерів, для яких SWIFT - ласий шматок».

В день через SWIFT проходить більше мільйона транзакцій про грошові перекази, міжбанківських платежах, цінних паперах, а щорічно - 2,5 млрд платіжних доручень.

Медведєв згоден, що створення альтернативної SWIFT системи всередині Росії цілком реально.

«Значна частина розрахунків в країні вже проходить через Центральний банк, у якого своя прекрасна система розрахунків - в тому сенсі, що в ній жодного злому після історії з чеченськими авізо не було», - констатує він.

Правда, за його словами, щоб перейти повністю на розрахунки через ЦБ, «доведеться поквапитися».

«Деякий час страждатимуть люди, а окремі операції можуть сильно затримуватися, - продовжив омбудсмен. - Однак після кількох тижнів неприємностей проблеми врегулюють ».

При цьому він вважає, що міжнародному плані проблема не вирішується ніяк.

«SWIFT поступово завойовувала свої позиції, аргументує Медведєв. - Зараз приєднатися до якоїсь іншої системи, не протестувавши її протягом довгого часу, великі банки не ризикнуть. Тому що є небезпека зіштовхнутися з «чорною дірою».

Експерт вказав також на те, що виникає реальна перспектива зриву оплати російських газових поставок до Європи.

«А якщо сьогодні не розрахуються за наш газ, то завтра пан Міллер може наказати закрутити вентиль на трубі», - вважає російський фінансовий омбудсмен.

Схоже, подібний сценарій не особливо лякає американських законодавців.

Як випливає з листа «дев'ятки», пропоновані заходи «послужать ефективним інструментом для США та ЄС за загальною протидією російській окупації і дестабілізації України і щодо подальших загроз для європейської стабільності».

«Навіть часткове відключення від SWIFT може мати драматичні наслідки для російської економіки, так само, як це відбулося з Іраном в 2012 році, коли SWIFT під міжнародним тиском відключила іранські банки», - зазначив один з авторів листа, сенатор-республіканець від штату Іллінойс Марк Кірк. «США і ЄС повинні використовувати всі невійськові засоби, щоб змусити Росію заплатити високу ціну за її незаконні дії», - вважає він.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG