Спеціальні потреби

Верховний суд США частково підтримав скандальний імміграційний закон в Аризоні


Поліцейським стане легше заарештовувати нелегальних іммігрантів. Опоненти закону кажуть, що це обернеться розгортанням расової дискримінації проти чорношкірих та азіатів.

Верховний суд США заборонив штату Аризона керуватись на своїй території власним імміграційним законом. Водночас суд залишив у дії положення, за яким поліції дозволено затримувати людей, які викликають "обґрунтовану підозру".

Демонстранти, які очікували рішення за стінами суду, лишилися незадоволеними.
"Внаслідок ухвали суду по всій країні стануть хапати людей за расовою ознакою. Всіх коричневих, жовтих – всіх, хто не білий тепер може зупиняти поліція", - каже активіст Діпак Бхаргава.

Натомість шерифу Джо Арпайо з Аризони, відомому як палкий борець з нелегальною імміграцією, рішення Верховного суду сподобалось. Він зазначив, що закон лише узаконив давно існуючу практику поліції.

Разом з тим, Верховний суд відхилив три інших основних положень закону – давши зрозуміти, що імміграція це юрисдикція федерального уряду, а не штатів.
Захисники прав іммігрантів побоюються, що на практиці закон буде використовуватись для цькування меншин.

"Наша громада живе в страху. Нас постійно дискримінують, затримують через зовнішність, поліція використовує закони, щоб залякувати латиноамериканську громаду. Лише знання свої прав та законів може захистити наших людей", - каже Габі Пачеко, яка представляє еквадорську спільноту.

Організації, які захищають права іммігрантів, вже заявили, що не сприймають ухвалу Верховного суду. Таким чином рішення, яке відкинуло більше частину суперечливого закону, не задовольнило всі сторони і залишило питання імміграції на порядку денному США.

Тож кандидат у президенти, який найкраще зорієнтується у цій ситуації, може розраховувати на голоси численних іммігрантів у США.
XS
SM
MD
LG