Спеціальні потреби

Сунак та Шольц: попри ухвалення допомоги США, Європа має збільшувати підтримку України


“Ми [з Німеччиною] єдині в тому, що хочемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно”, — заявив прем'єр Британії Ріші Сунак під час пресконференції із канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Фото: Reuters/Annegret Hilse
“Ми [з Німеччиною] єдині в тому, що хочемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно”, — заявив прем'єр Британії Ріші Сунак під час пресконференції із канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Фото: Reuters/Annegret Hilse

Прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак під час свого першого на посаді візиту до Німеччини наголосив на необхідності для Європи продовжувати неухильно підтримувати Україну.

“Ми [з Німеччиною] єдині в тому, що хочемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно”, — заявив Ріші Сунак, наголосивши, що агресія президента Росії Путіна має “закінчитися провалом”.

Під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом Сунак додав: “Захист нашої демократії, наших демократичних процесів та інститутів є абсолютним пріоритетом, і ми не потерпимо жодної діяльності, яка це підриває. … Ми захищаємо цінності, які неймовірно важливі для нас”.

Глава німецького уряду запевнив, що Берлін продовжуватиме бути одним із найбільших європейських прихильників України, при цьому Шольц підтвердив своє рішення не надати Києву ракети великої дальності Taurus.

“Що стосується згаданої вами системи озброєння (Taurus), то моє рішення (не постачати їх в Україну) не зміниться”, – сказав на пресконференції Олаф Шольц.

Напередодні Німеччина оголосила про намір надати Україні свою систему Patriot для захисту української інфраструктури від російських ракет.

Коментуючи ухвалення у США закону про допомогу Україні на суму понад 60 млрд доларів, Шольц назвав це рішення “обнадійливим та необхідним”.

“Це обнадійливий та необхідний сигнал, що Конгрес США тепер виділив кошти на підтримку України. Це рішення показує, що Путін помиляється, якщо вважає, що країни Європи, США та інші прихильники залишать Україну. Ми цього не зробимо”, – запевнив Шольц.

Втім, як зауважив канцлер Німеччини, допомога США “не звільняє нас тут, у Європі, від завдання подальшого розширення нашої підтримки України, щоб країна могла захистити себе від агресії. Усі європейці повинні ухвалити необхідні рішення пропорційно до їхньої економічної сили”.

Крім України, Сунак та Шольц обговорили плани зі спільного виробництва дистанційно керованих артилерійських систем “Гаубиця”, які будуть встановлені на бронемашини Boxer.

Британія також входить до групи з близько 20 країн, які приєдналися до німецького проєкту ППО під назвою “Європейська ініціатива повітряного щита” (European Sky Shield Initiative).

Проєкт, серед іншого, передбачатиме спільні закупівлі систем малої, середньої та великої дальності, включаючи німецьку систему Iris-T, американську систему Patriot та американо-ізраїльську систему Arrow 3. До цього проєкт поки не приєдналась Франція.

Перед візитом до Німеччини прем’єр Британії Сунак відвідав Польщу, де оголосив про великий пакет допомоги Україні та про плани британського уряду збільшити витрати на власну оборону.

У статті використані деякі матеріали агенції АР.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG