Спеціальні потреби

Британія збільшує допомогу Україні і підтверджує відданість безпеці Європи


Велика Британія повідомила про надання Україні військової допомоги ще на £500 мільйонів фунтів ($617 млн), що доведе загальну суму виділену Лондоном для Києва у цьому фінансовому році до £3 мільярдів ($3,7 млрд).

Українські збройні сили надалі відважно воюють, але їм потрібна наша підтримка.
Ріші Сунак

Про це оголосили в день поїздки британського прем’єр-міністра Ріші Сунака до Варшави для переговорів 23 квітня з польським прем’єр-міністром Дональдом Туском і для зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом.

На тлі просувань у США зі схваленням багатомільярдної програми військової допомоги Україні британське оголошення стало ще одним відгуком на заклики України негайно збільшити військову підтримку на тлі ознак, що Росія посилила наступальні дії на фронті і бомбардування української інфраструктури.

“Захист України від брутальних російських амбіцій важливий для нашої безпеки і безпеки цілої Європи, - йдеться у заяві британського прем’єр-міністра. - Українські збройні сили надалі відважно воюють, але їм потрібна наша підтримка і вона потрібна зараз”.

У Лондоні кажуть, що новий набір допомоги зокрема включатиме приблизно 400 транспортних засобів, 1 600 боєприпасів і 4 млн патронів.

Президент Зеленський розмовляв 23 квітня з прем’єр-міністром Сунаком телефоном і дякував за підтримку.

Згідно з офіційним повідомленням Зеленський сказав, що у новому наборі британської допомоги буде "все найнеобхідніше" і перерахував: "Storm Shadow і ракети інших типів, сотні одиниць бронетехніки та плавзасобів, боєприпаси".

У повідомлення також сказано, що український і британський керівники "також обговорили необхідність створення дієвої моделі конфіскації російських активів".

З Варшави до Берліна

Британія є провідною постачальницею військової допомоги Україні, ставши першою державою, яка надіслала українцям важкі танки західного виробництва і крилаті ракети.

Також британські бази стали місцем для навчання тисяч українських військових.

Але найвагомішим за обсягами донором допомоги Україні в Європі стала Німеччина.

Наступного дня - 24 квітня Ріші Сунака чекають у Берліні, де тема російської війни проти України і питання безпеки Європи також будуть провідними.

Німецький канцлер Олаф Шольц нещодавно оголосив про надання Україні додаткової - третьої системи протиповітряної оборони Патріот і закликав інші країни діяти за прикладом Німеччини.

XS
SM
MD
LG