Спеціальні потреби

Столтенберг: Лише Україна визначатиме передумови початку мирних переговорів


Президент України Володимир Зеленський та генсек НАТО Єнс Столтенберг під час саміту у Вільнюсі, 12 липня 2023. AP Photo/Mindaugas Kulbis
Президент України Володимир Зеленський та генсек НАТО Єнс Столтенберг під час саміту у Вільнюсі, 12 липня 2023. AP Photo/Mindaugas Kulbis

Лише Україна вирішуватиме, коли будуть сприятливі умови для приєднання до будь-яких мирних переговорів, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, наголошуючи на незмінній позиції альянсу.

"Саме українці, і тільки українці, можуть вирішити, коли є умови для переговорів, і хто може вирішити за столом переговорів, яке рішення є прийнятним", - сказав Столтенберг.

Виступаючи на конференції в норвезькому місті Арендал, він додав, що роль НАТО полягає в підтримці України.

Днями низка видань поширили заяву керівника апарату генерального секретаря НАТО Стіана Єнссена, який допустив, що Україна може стати членом альянсу у випадку територіальних поступок РФ. Пізніше у НАТО і сам Єнссен назвали ці слова "помилкою".

Столтенберг також підкреслив: "Його послання, і це моє головне повідомлення, і яке є головним посланням НАТО, полягає, по-перше, в тому, що політика НАТО незмінна - ми підтримуємо Україну".

При цьому координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі також заперечив, що Вашингтон веде переговори щодо прийняття України в НАТО в обмін на закінчення війни, чи що Україну можуть прийняти в альянс в межах підконтрольних уряду територій.

"Це не правильно. Ми вже говорили про спроби допомогти знайти шлях до членства. Ми публічно сказали, що у майбутньому Україна буде членом НАТО, і на Вільнюському саміті альянс підтримав цю ідею та ідею розробити шлях для цього остаточного членства", - сказав Кірбі.

На саміті НАТО у липні генеральний секретар Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає запрошення на вступ до Альянсу, коли "погодяться усі союзники і будуть виконані умови". Він уточнив, що умови передбачають два виміри: модернізація оборонних інституцій України та війна, яка триває в країні.

Пізніше президент України Володимир Зеленський на пресконференції заявив, що Україна ніколи не обміняє будь-який статус на території. За його словами, цю позицію "чітко знають партнери" України.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG