Спеціальні потреби

США продовжують тиснути на Німеччину щодо відправлення танків Leopard для України - медіа


Міністри оборони США Ллойд Остін та Німеччини Борис Пісторіус, Берлін, 19 січня 2023. REUTERS/Fabrizio Bensch
Міністри оборони США Ллойд Остін та Німеччини Борис Пісторіус, Берлін, 19 січня 2023. REUTERS/Fabrizio Bensch

Міністр оборони США Ллойд Остін зустрівся із новим міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом, щоб домогтися від Берліна дозволу на передачу танків німецького виробництва Україні. Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела в американському уряді.

Німеччина дозволить відправляти Києву танки німецького виробництва в Україну для захисту у війні Росії, якщо Сполучені Штати погодяться надіслати свої власні танки, повідомило Reuters джерело в уряді Німеччини.

Але офіційні особи США публічно та приватно наполягають на тому, що Вашингтон наразі не планує надсилати танки американського виробництва в Україну, стверджуючи, що Києву було б надто складно утримувати їх, адже це вимагатиме значних матеріально-технічних зусиль.

При цьому, як пише Reuters, неназваний представник Пентагону зазначив, що постачання Україні танків Leopard є найбільш доцільним, оскільки низка країн вже має їх і готова швидко їх передати. "Міністр буде тиснути на німців щодо цього", – сказав агенції високопосадовець Пентагону.

До початку переговорів Остін подякував Берліну за підтримку Києва, не згадуючи конкретно питання танків: "Німеччина залишається одним із наших найважливіших союзників".

Пісторіус, виступаючи всього через кілька годин після вступу на посаду, заявив, що Німеччина готова підтримати Київ: "Разом із нашими партнерами ми продовжуватимемо підтримувати Україну в її боротьбі за свободу та територіальну незалежність і суверенітет".

Як заявив Reuters другий американський високопосадовець, Вашингтон "дуже оптимістично налаштований на те, щоб досягнути прогресу" у заклику до Німеччини дозволити третім країнам передавати Києву Leopard. Зокрема, на це можуть вплинути рішення Великої Британії надіслати Києву 14 танків Challenger 2, а з боку Польщі та Фінляндії звучали заклики до Берліна дозволити надіслати Києву німецькі танки.

Напередодні заступник міністра оборони США Колін Каль після свого візиту до Києва заявив на прес-конференції у Пентагоні, що у новому пакеті допомоги Україні пріоритетом будуть засоби протиповітряної оборони та машини піхоти Bradley. Однак, у відповідь на запитання про можливість передачі танків Abrams Міноборони США ще зважує "за й проти".

У питанні ракет далекого радіусу дії ATACMS, про які також просить Київ, Каль сказав: "Ми вважаємо, що українці можуть відтіснити росіян без ATACMS".

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG