Спеціальні потреби

SpaceX вперше вдалося вертикально приземлити ракету


Ракета-носій Falcon 9 вивела на орбіту 11 супутників зв’язку. Її перший ступінь вперше в історії зміг успішно повернутися на Землю.

Американська приватна аерокосмічна компанія SpaceX вперше здійснила успішну вертикальну посадку своєї потужної ракети Falcon 9.

Перший ступінь ракети, який за кілька хвилин після старту від'єднався, після цього вперше успішно сів на Землю. Приземлення при цьому було вертикальним. Запуск і приземлення відбулися на мисі Канаверал у штаті Флорида.

Це історичне досягнення покликане наблизити компанію до її мети - створення ракети багаторазового використання, що дозволить зменшити витрати на запуск і зробить космос доступнішим для більшої кількості людей.

«Ракета Falcon приземлилася», - сказав коментатор під радісні вигуки людей, що зібралися в штаб-квартирі SpaceX в місті Готорн у Каліфорнії.

На порталі SpaceX йшов відеозапис того, як перший ступінь ракети приземлюється на мисі Канаверал.

Незабаром відеотрансляція ракети закінчилася і на екрані знову з'явилися коментатори, що розповіли про успішну місію ракети – доставку 11 супутників для міжнародної комунікаційної компанії ORBCOMM.

«Посадка першого ступеня Falcon підтверджена», - повідомляється в Twitter компанії. - «Всі 11 супутників ORBCOMM виведені на орбіти».

У НАСА також вітали досягнення SpaceX.

«Вітаємо SpaceX з успішною вертикальною посадкою першого ступеня на Землі!», - йдеться у Twitter аерокосмічного агентства.



Компанія, очолювана інтернет-магнатом Ілоном Маском, прагне зробити революцію в ракетній промисловості, яка зараз втрачає мільйони доларів на техніці і складних ракетних компонентах, які виявляються викинутими після кожного запуску.

Кілька спроб посадити першу сходинку Falcon 9 на плавучу платформу в океані виявилися невдалими.

Однак у SpaceX наполягають, що кожна спроба допомогла інженерам наблизитися до доведення методики до досконалості.

Дивіться також: Курт Волкер - НАТО могло б зробити більше для України

Україна має переконати НАТО, що вона йому потрібна - польський журналіст. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

XS
SM
MD
LG