Спеціальні потреби

Німецький парламентарій зустрівся зі Сноуденом


Ханс-Крістіан Штребель зустрівся з Едвардом Сноуденом
Ханс-Крістіан Штребель зустрівся з Едвардом Сноуденом
Едвард Сноуден готовий приїхати до Німеччини, щоб допомогти у розслідуванні справи про ймовірне стеження американськими спецслужбами за канцлером Анґелою Меркель.

Про це заявив депутат німецького бундестаґу, який зустрівся з колишнім контрактником АНБ США в Москві.

В інтерв'ю телеканалу ARD депутат від опозиційної партії «зелених» Ханс-Крістіан Штребель сказав, що Сноуден, очевидно, «багато що знає».

Законодавець повідомив, що розкриє деталі їх несподіваної зустрічі, включаючи лист Сноудена, адресований німецькому уряду і головному федеральному прокурору.

Відомий своїм вільнодумством, Штребель розмістив у своєму Твіттері фотографію, на якій він зображений разом зі Сноуденом, а телеканал ARD показав фотографії, на яких вони тиснуть руки в кімнаті перед початком тригодинної зустрічі.

«Сноуден дав зрозуміти, що знає багато чого, і оскільки АНБ блокує розслідування, він готовий приїхати до Німеччини і дати свідчення, але умови його приїзду ще потрібно обговорити», - сказав депутат.

Його поїздка до Москви відбулася через день після того, як у Вашингтоні пройшла зустріч високопоставлених представників силових структур США та Німеччини, учасники якої спробували розрядити напруженість, що виникла у зв'язку з повідомленнями, що АНБ прослуховувало мобільний телефон Меркель.

Німеччина є близьким союзником США.

Штребель, якому 74 роки, є членом контрольного комітету німецького парламенту, який здійснює нагляд за діяльністю розвідувальних служб.

18 листопада парламент Німеччини проведе спеціальне засідання, присвячене проблемі прослуховування. У зв'язку з цим «зелені» і Ліва партія зажадали проведення публічного розслідування із залученням Сноудена в якості свідка. Штребель сказав йому, що він може давати свідчення з Москви.

Міністр оборони Томас де Мезьєр в четвер заявив, що Берлін все ще відчуває глибоке обурення у зв'язку зі стеженням. «Очевидно, що довіру було порушено, і її потрібно відновити. Це вимагає укладення офіційних угод, на які ми можемо покладатися», - сказав він.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG