Спеціальні потреби

Стрілянина у храмі потрясла громаду Вісконсина


За попередніми висновками поліції, мотив нападу на храм сикхів у містечку Мілвокі – релігійна нетерпимість.

У неділю в американському штаті Вісконсин сталася трагедія. Напередодні ранкового богослужіння у храм сикхів містечка Мілвокі увірвався озброєний чоловік та відкрив стрілянину. Від його рук загинув президент храму та ще п’ятеро вірян. За попередніми висновками поліції, нападник діяв без спільників, мотив – релігійна нетерпимість.

Ім’я сорокарічного нападника, колишнього військового та за деякими джерелами скінхеда та расиста – Вейд Майкл Пейдж. При здійсненні нападу він використав напівавтоматичний пістолет.

«Там було багато родин, батьків зі своїми дітьми, які просто прийшли у храм розпочати день зі служби. А батько готувався до проповіді», - розповідає син президента храму Амарділ Каліка.

Нападник почав стріляти ще на подвір‘ї перед самими початком ранкового служіння. Відтак увірвався у храм.

Першим на місце події прибув ветеран місцевої поліції з двадцятирічним стажем. Він кинувся на допомогу жертвам, а відтак сам став мішенню нападника.

«Під час перестрілки, офіцер отримав кілька кульових поранень. Але зміг влучити у нападника», - говорить шеф місцевої поліції Бред Венитланд.

Пейдж загинув на місці подій. Зараз троє людей перебувають у лікарні у критичному стані, серед них і поліцейський, якого вже назвали героєм.
Тим часом громада Мілвокі зібралась у центральному парку у жалобі за загиблими та щоб підтримати трьох поранених, які борються за життя у лікарні.

«У дітей о десятій годині ранку заняття, ми навіть не знаємо, де всі діти. Хтось сказав мені, що заняття буде, але ми не певні, де і що відбувається», - говорить прихожанка храму Манпріт Каур.

Каур почула про акцію скорботи, організовану за допомогою соціальних мереж, та прийшла сюди зі своїм чоловіком та дочкою у пошуках розради.

«Ми дуже цінуємо, що вони організували це зібрання. Це свідчить про те, що не всі люди погані. Є громада, ці люди допомагають один одному, і перше, що ми відчуваємо – це гуманність. Йдеться не про релігію», - каже Каур.

Ренді Брайс прийшов на зібрання із плакатом «Вісконсин ридає».

Я не розумію, чому це сталося. Але якщо це відбулося через те, що хтось виглядає по-іншому, це не та Америка, в якій мене вчили жити.
Ренді Брайс, очевидець інциденту
Хоча він не є сикхом, інцидент для нього був повним шоком:

«Я навіть не можу уявити, чому комусь спало на думку напасти на цей храм. Сьогодні вони святкували народження. Там постійно безкоштовно роздають їжу всім, хто заходить в храм. Всіх радо зустрічають. Вони миролюбні люди. Безглуздо».

Народжений в Індії інженер Діпак Нараян також намагається зрозуміти, що сталося, проводячи паралелі з нещодавньою стріляниною в Аврорі, де загинуло 12 людей, а 70 отримали поранення:

«Мілвокі – миролюбне містечко, але подібне може статися всюди. Наприклад, у такому маленькому містечку, як Аврора. Це лише нагадує нам про те, що життя скороминуще, і ми повинні проживати кожен день на повну».

Поліція продовжує збирати інформацію, яка б дала можливість скласти повну картину того, як сталася трагедія. А для місцевої громади сикхів це лише початок довгого процесу одужання.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG