Спеціальні потреби

Вбивця з кінотеатру у Денвері стріляв з "Калашнікова"


Опівночі в кінотеатрах по всій країні відбулася прем’єра останнього фільму трилогії про Бетмена «Темний лицар» (The Dark Knight Rises). Але те, що мало бути святковою подією, перетворилося на трагедію.
У місті Аврора, штат Колорадо, важко озброєний чоловік пустив у хід сльозогінний газ, після чого розстріляв натовп в кінотеатрі з автомату Калашникова

Свідки кажуть, що не зразу збагнули, що відбувається. Вони думали, що газ та постріли є спецефектами, що супроводжували показ фільму.

«Я спочатку подумав, що це феєрверки. Може, хтось їх приніс з собою на прем’єру фільму – так, для приколу. Тільки, коли спрацювала сирена і нас попросили залишити приміщення, - тільки тоді я зрозумів, що сталося щось серйозне», - розповідає один зі свідків атаки.

Вибігши з кінотеатру, він та його друзі побачили жахливу картину:

«Коли ми вийшли з будинку, це був просто хаос. Ми побачили поранених людей. Там був чоловік, який повз на карачках. Інша дівчинка харкала кров’ю. Ми побачили людей з ранами від куль на їхніх спинах, руках. Один хлопець був вдягнутий в одну білизну, його було поранено в спину. Одного мого друга куля подряпала в шию. Він був у лікарні, але з ним вже все в порядку. Моїй подрузі куля подряпала ногу, але з нею теж все гаразд».

За останніми даними, 12 людей загинуло, 59 – поранені.

«Дев’ятеро з поранених знаходяться у критичному стані – їм надається допомога в реанімації та в операційних кімнатах. Вік поранених - від 3 місяців до 45 років. Але ми маємо гарну новину – трьохмісячну дитину вже виписали з лікарні. З ним все гаразд», - говорить лікар Лікарні Колорадського Університету Камілла Сессон.

На місце події негайно вирушила поліція та 100 агентів ФБР. Поліція заарештувала чоловіка, що підозрюється в здійснені атаки, поруч з кінотеатром. Спротиву він не чинив.

«Поліція зреагувала і знайшла підозрюваного на парківці в його машині. З собою він мав протигаз, рушницю і пістолет, в машині було знайдено ще один вид зброї», - розповів на швидко зібрані прес-конференції безпосередньо поруч з кінотеатром шеф поліції міста Аврора Ден Оутс.
Свідки кажуть, що не зразу збагнули, що відбувається. Вони думали, що газ та постріли є спецефектами, що супроводжували показ фільму
Нападником виявився 24-річний місцевий мешканець Джеймс Голмс. Він розповів поліцейським, що має в квартирі вибухівку. Поліція та ФБР виїхали до його будинку, евакуювавши мешканців. Деталі про результати обшуку наразі не розголошуються. За наявною інформацією, нападник діяв самостійно, зв’язків з екстремістськими організаціями не має. Поліція відразу відкинула версію тероризму. Але, кажуть експерти, ця трагедія викликає занепокоєння ще і тому, що подібний напад можуть здійснити терористи.

«Вони дивляться на це і сприймають це як успіх. Вони думають: «Ага, я зроблю трохи по-іншому, здійсню іншу версію цієї атаки». Це викликає велике занепокоєння у правоохоронців», - пояснив колишній агент ФБР Бред Ґерретт.

Аврора, де сталася трагедія, знаходиться всього в двадцяти кілометрах від міста Літтлтон, де у 1999-му році двоє школярів розстріляли 13 учнів та викладачів своєї школі та поранили 23 людини перед тим, як покінчити життя самогубством.
  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG