Спеціальні потреби

Президент Обама зустрічається зі світовими лідерами під час саміту з ядерної безпеки


На початку візиту Президент Обама зустрівся з американськими солдатами, які патрулюють демілітаризовану зону, що розділяє Північну та Південну Кореї. Через куленепробивне скло форпосту він мав можливість зазирнути на територію Північної Кореї. У цей день новий лідер Північної Кореї Кім Чен Ун відзначив офіційне закінчення стоденного трауру після смерті свого батька Кім Чен Іра.

Тим часом військові Південної Кореї підтвердили, що Північна Корея доставила на стартовий майданчик балістичну ракету, яку планує запустити у космос у середині квітня. Дві попередні спроби запуску сателіту на орбіту були невдалими.

На спільній конференції Президент Південної Кореї Лі Мун Бак та президент Обама заявили, що погоджуються, що запуск ракети Північною Кореєю буде порушенням санкцій ООН щодо використання Пхеньяном балістичних технологій.

«Північна Корея не досягне нічого своїми погрозами та провокаціями. Північна Корея знає свої міжнародні зобов’язання та повинна зробити зворотні кроки, щоб їх дотриматись», - заявив на прес-конференції в Сеулі президент Обама.

Обама додав, що запуск ракети скоріш за все означатиме призупинення американцями доставки харчової допомоги Північній Кореї.

Головною причиною візиту президента Обами до Південної Кореї є відвідування саміту з ядерної безпеки, ключовою темою якого стане обговорення шляхів недопущення ядерних матеріалів до рук терористів. Обговорення ядерних програм Північної Кореї та Ірану не зазначені в офіційній програмі саміту. Однак, ці теми безумовно обговорюватимуться під час двосторонніх зустрічей лідерів США, Китаю та Південної Кореї.

Північна Корея у свою чергу вже заявила, що будь-яка критика її ядерних програм на саміті буде розглядатися Пхеньяном як «оголошення війни».

Президент Обама на прес-конференції в Сеулі заявив, що звернеться до Президента Китаю Ху Дзіньтао, щоб той натиснув на Північну Корею і змусив Пхеньян остаточно змінити свою позицію щодо питання своїх ядерних програм.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG