Спеціальні потреби

«Другий шанс» працевлаштовує колишніх в’язнів


Якщо професіонали з технічними навичками можуть знайти роботу в умовах хиткої економіки, то людям з кримінальним минулим, без освіти чи ремесла влаштуватися на роботу надзвичайно складно. Вже 9 років таким громадянам допомагає розташована у Балтиморі благодійна організація «Другий шанс». Під керівництвом досвідчених професіоналів чоловіки отримують елементарні навички, які згодом використовують для працевлаштування.

Один з них – Клеренс Вайт, який отримав шанс розпочати нове життя. Його найняли демонтувати цей котедж у передмісті Вашингтона перед його знесенням та зберегти ті матеріали, які ще можна буде використати.

«У мене добре виходить виймати вікна, стягати підлогу, розбирати стіни. Я все можу!» - радіє Вайт.

««Ми вчимо не лише, як виживати. Ми показуємо, як можна стати повноцінним, продуктивним членом суспільства, як отримати ті навички, яких ти раніше не мав».
Write your quote footer here...
До цієї нагоди 29-річний батько ніколи не мав постійної роботи. Він відсидів певний термін у в’язниці та не мав ніякої надії на майбутнє.

«Якщо чесно, я був на шляху у прірву. Я зв’язався з поганими людьми, постійно влізав в якісь неприємності», – визнає чоловік.

Однак йому пощастило знайти програму «Другий шанс», яка дає таким людям, як Клеренс, шанс розпочати нове життя.

«Я відкрив банківський рахунок, маю помешкання і збираю гроші на машину. Тепер можу забезпечити свою дочку», – каже він.

Менеджер проекту Джим Рассел каже, що хлопцям на зразок Клеренса просто потрібна рука допомоги:

«Вони приходять у «Другий шанс», щоб отримати нові можливості. Ми даємо їм професійні навички, вчимо приходити вчасно на роботу, навчаємо ремеслу, щоб з цим набутим досвідом вони могли продовжувати життя».

На цьому об’єкті чоловіки вчаться акуратно та безпечно вилучати дерев’яні матеріали та каміння, розбираючи кухню та ванні кімнати.

«Таким чином ми даємо старим матеріалам, які в іншому випадку опинились б на смітнику, нове життя», - пояснює Рассел.

Матеріали з розібраних будинків відтак потрапляють на склад у Балтиморі, штат Меріленд. Тут все разом – дерев’яні підлоги, двері, кухонне та ванне обладнання, люстри, антикваріат та інші предмети домашнього інтер’єру – виставлені на продаж з великими знижками.

Прибутки від продажу йдуть на фінансування тренувальних програм.

«Учасники програми, мені здається, розуміють, що отримали можливо найкращий шанс на нове життя», – розповідає засновник та президент програми «Другий шанс» Марк Фостер.

Випускникам програми отримання професійних навичок тут також допомагають знайти роботу і влаштуватися у житті.

«Ми вчимо не лише, як виживати. Ми показуємо, як можна стати повноцінним, продуктивним членом суспільства, як отримати ті навички, яких ти раніше не мав. Матеріальні цінності у житті сучасного суспільства, звичайно, важливі, але, насамперед, ми маємо дбати про інтереси людей, дати їм можливості, які раніше були для них недоступними», - каже Фостер.

Так, з кожною дошкою старої підлоги, яку Клеренс витягає з котеджу, зміцнюється його надія на закладення фундаменту свого власного життя.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG