Спеціальні потреби

Шольц підтримав план використання доходів на російські активи, щоб придбати зброю для України


Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився за те, щоб використати доходи на заморожені російські активи, щоб придбати зброю для України. Фото: Gints Ivuskans / AFP
Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився за те, щоб використати доходи на заморожені російські активи, щоб придбати зброю для України. Фото: Gints Ivuskans / AFP

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав ідею того, щоб використати до 90% доходів, які накопичуються на заморожені російські активи, щоб закупити зброю для України.

"Важливо, що ми всі погодились, що ці кошти можуть бути витрачені на закупівлю зброї не лише в ЄС, але й у світі", - сказав Шольц в понеділок після зустрічі з представниками урядів країн Балтії.

Відповідний план країни Європи можуть схвалити вже у середу, 8 травня, а хто не підтримує військову допомогу Україні, зможуть відмовитись від участі в ньому, пише Politico з посиланням на інформацію від шести європейських дипломатів, а також на текст проєкту рішення послів країн ЄС, з яким ознайомилось видання.

Європейські країни, які не входять до НАТО - Австрія, Мальта, Кіпр та Ірландія - можуть скористатись із можливості не погоджуватись на це рішення, припускає видання. Серед інших критиків пропозиції - Угорщина та Словаччина.

Неназваний європейський дипломат також вказав виданню, що такі країни "Групи семи" як Німеччина, Франція та Італія можуть не погодитись на пропозицію ЄС через фінансові та правові ризики.

За оцінками ЄС, такий варіант може забезпечити Україні понад чотири мільярди доларів на рік. Майже 70% коштів, 190 мільярдів євро російських державних активів, заморожених в світі після початку повномасштабної війни Росії в Україні, перебувають в бельгійському "Євроклір".

США намагаються переконати союзників використати доходи від активів, щоб залучити позику для України. Британський економіст Тімоті Еш в інтерв'ю журналістці Української служби Голосу Америки Оксані Бедратенко у квітні вказав, що американський варіант використання заморожених активів РФ дозволить залучити до 50 мільярдів доларів позики для України.

Однак, каже експерт, це значно менше, ніж потреба України, яка оцінюється у 100 млрд доларів на рік.

В Україні сподіваються, що союзники України зможуть ухвалити рішення щодо заморожених російських активів вже у червні, на саміті країн "Групи семи".

"24 лютого цього року на саміті країн G7 лідери зробили заяву, що треба визначитись щодо подальшої долі знерухомлених активів РФ до наступного саміту. Наступний саміт в червні. Тож очікуємо рішення", - сказав Голосу Америки голова НБУ Андрій Пишний під час свого перебування у Вашингтоні на весняних зборах МВФ та Світового банку.

Британський економіст Еш переконаний, що рішення буде вже в червні, однак він сумнівається, що союзники домовляться забрати у Росії всю суму в понад 300 мільярдів доларів заморожених активів.

"Єдиний шлях швидкої перемоги України, це якщо Україна отримає доступ до трьохсот тридцяти мільярдів, щоб вони купили собі зброю. Вони можуть ухвалити власні рішення про свою оборону, і це забезпечить швидку перемогу України", - каже експерт Тімоті Еш.

В статті використано інформацію Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG