Спеціальні потреби

МВФ про допомогу США у вигляді позики: боргова стійкість - умова для виділення коштів


Фото для ілюстрації: центр Києва, 2024 рік
Фото для ілюстрації: центр Києва, 2024 рік

Міжнародний валютний фонд оцінить, який вплив на зовнішній борг України матиме новий пакет допомоги США, коли його буде затверджено.

Вже в травні розпочнеться робота нової місії МВФ щодо України, згідно з повідомленням НБУ. Місія розглядатиме всі фактори, включаючи боргову ситуацію Києва, повідомив директор Європейського департаменту МВФ Альфред Кеммер в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки.

Пакет допомоги Україні, схвалений Палатою представників Конгресу США 20 квітня передбачає надання 9,5 мільярдів допомоги Україні у вигляді позики. В разі якщо цей законопроєкт буде схвалено в Сенаті і він набуде чинності закону, нову економічну допомогу Україна отримає в кредит. Умови цієї позики визначатиме президент США, він матиме можливість і частково скасувати її виплату.

Україна сподівається отримати 37 мільярдів доларів економічної допомоги цього року і кошти США важливі для макростабільності, кажуть в уряді України.

В МВФ підкреслюють - внесок США в допомогу Україні - важливий фактор, який має забезпечити здатність уряду виконувати свої ключові функції

"Ми маємо пакет на 122 мільярди доларів на чотири роки. МВФ дає 15,4 мільярда. Решта – від інших донорів. США – важливий партнер для макроекономічної стабільності та щоб уряд України міг виконувати ключові функції. Тому нам потрібні ці гроші США", - каже Кеммер.

Раніше економічна допомога США надходила у формі грантів, в той час, як Європа надає Україні макроекономічну допомогу у вигляді пільгових кредитів.

"Важливо, що США давали гроші раніше у вигляді грантів, а інше фінансування від донорів надходило на пільговій основі. - каже Кеммер. - Це важливо для стійкості боргу України".

Україна виконує зобов'язання в рамках програми МВФ і місія Міжнародного валютного фонду в рамках четвертого перегляду програми повинна розпочати свою роботу наприкінці травня, сказав Голосу Америки голова Національного банку України Андрій Пишний. "Ми розраховуємо на те, що четвертий перегляд буде успішним", - каже він.

Місія вивчатиме можливий вплив нової допомоги США на боргову стійкість країни, каже Кеммер.

"Звичайно, ми подивимось, що матеріалізується в результаті обговорень американського пакета і що це значить для бюджету", - вказує посадовець Фонду.

Місія завжди дивиться на речі в цілому, бо нам потрібно переконатись, що на перспективу Україну має боргову стійкість. Це вимагає, щоб зовнішнє фінансування надавалось з певним рівнем пільгових умов, що означатиме фіскальні зміни та реструктуризацію, як приватного, так і державного боргу, - каже Кеммер. - Це пакет, а ми завжди дивимось, чи досягнемо ми боргової стійкості як цілі програми. Насправді це умова для виділення коштів".

Те, що Україна нарощує боргові зобов'язання у час війни, не є унікальною ситуацією, каже Беата Яворчик, головна економістка ЄБРР. Дослідження повоєнних країн показало, що їхній рівень боргу стрімко зростає.

Вона радить Україні не боятись позичати кошти, щоб врегулювати теперішню ситуацію і дивитись на стан боргів вже після війни.

"Коли ми вивчали повоєнний досвід країн в історії, то в середньому їхній рівень боргу до ВВП зростає на 50 відсоткових пунктів. Тому ситуація України тут не унікальна. Я б сказала – все послідовно. Розберімось із тим, що відбувається зараз, а потім подумаємо про ті питання", - каже Яворчик в коментарі Голосу Америки.

Сенат планує розглянути пакет допомоги Україні вже 23 квітня. На тому, щоб надавати допомогу Україні у вигляді кредиту наполягали деякі конгресмени-республіканці. Про те, що економічна допомога має надійти у вигляді кредиту сказав і колишній президент США та впливовий політик-республіканець Дональд Трамп. Під час спільної пресконференції зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном раніше цього місяця Трамп висловився за те, щоб допомога Україні надходила у вигляді позики.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

XS
SM
MD
LG