Спеціальні потреби

Чию безпеку охоронятиме новий очільник СБУ?


Чию безпеку охоронятиме новий очільник СБУ?
Чию безпеку охоронятиме новий очільник СБУ?

Новий висуванець президента Януковича родом не з Донецька. Ігор Калінін, якого глава держави представив у п'ятницю як новопризначеного керівника Служби безпеки України, народився у російських Митищах і вчився на військового у Москві. За часів Радянського Союзу він служив у КГБ СССР, воював в Афганістані і захистив кандидатську за фахом «розвідка та іноземні армії».

Призначення Калініна стало несподіванкою навіть для добре поінформованих. Це ім'я ніколи не фігурувало серед імовірних кандидатів на посаду. Що, зрештою, лише утвердило аналітиків у думці: ключові кадри Янукович розставляє сам, одноосібним рішенням.

Хто такий Калінін і чому саме Калінін? Відповідь на перше запитання прояснює друге. З 2010-го року, з приходом до влади Януковича, Калінін очолював Управління державної охорони, опікуючись персональною безпекою президента. Вочевидь, саме зусиллям Калініна кияни завдячують щоденним перекриттям вулиць під час пересування президентського кортежу, а журналісти – заламуванням рук пильними президентськими тілоохоронцями.

Наближені називають Калініна креатурою старшого сина Януковича – Олександра, а також людиною, особисто відданою президенту.

З якою метою очолювати Службу безпеки України поставлено саме таку людину? Про це в інтерв'ю «Голосу Америки» розмірковують історик, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В’ятрович, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та експерт з проблем міжнародної безпеки Євген Жеребецький.

Володимир В’ятрович: «Призначення кадебіста суперечить політиці розриву з кадебістським минулим»

«Я не знаю Ігоря Калініна особисто. Але якщо говорити не про конкретну людину, а про посадовця, який має безпосередній зв’язок з КГБ СССР, то я думаю, що сучасна українська Служба безпеки мала би відмовлятися від того, щоб її очолювали люди, виховані спецслужбою Радянського Союзу. Ця спецслужба була дуже специфічною, виконувала насамперед карально-репресивні функції, а отже, мала відповідний досвід та інструментарій. Я не знаю, чи означає призначення Калініна те, що сучасна Служба безпеки України буде повертатися до ганебних практик спецслужби радянського зразка. Сподіваюся, що ні. Але в будь-якому разі для того, аби продовжити попередню політику на розрив з радянським кагебістським минулим, було би краще, якби новим очільником СБУ стала людина, яка не мала б зв’язків з КГБ у минулому».

Вадим Карасьов: «Новий глава СБУ охоронятиме не національну безпеку, а безпеку режиму»

«Проблема полягає у тому, що Ігор Калінін очолював держохорону, а власне, службу охорони президента. Практично він охороняв особисто Віктора Януковича. Тому на своїй новій посаді він передусім охоронятиме не національну безпеку, а безпеку влади та політичного режиму. Тому що нікого там нагорі не цікавить національна безпека. Цікавить безпека особисто президента і його оточення – адже у світі революції проходять. А наша нинішня влада, як відомо, боїться майданів. Влада боїться суспільства – не опозиції, а саме суспільства. Відвернути від можливих протестів у 2012-му році, після парламентських виборів, або запобігти цим протестам – ось у цьому, на мою думку, і полягає основне завдання нового керівника СБУ».

Євген Жеребецький: «Завдання спецслужб – облаштувати «білоруську Україну» після виборів»

«Сам факт, що призначають колишніх офіцерів спецслужб іще Радянського Союзу, – кричущий. Як відомо, немає колишніх офіцерів КГБ, а є офіцери в резерві. Тому факт сам по собі недопустимий. У жодній іншій країні ніхто б не наважився робити такі речі. Офіцер повинен служити передусім своїй державі, тим більше у спецслужбах. І в нас, в Україні, за 20 років появилися нові офіцери, які справді є патріотами цієї держави.

Що ж до мотивів призначення кагебіста, то я думаю, вони лежать на поверхні. Справа в тому, що вже сьогодні зрозуміло: вибори-2012 Янукович програє з тріском. Будуть іти колосальні фальсифікації на всіх рівнях, причому це буде робитися доволі грубо. І як наслідок – світ ці вибори просто не визнає.

А от далі вже починається звичайна спецоперація. Треба застосовувати жорсткі заходи до ймовірних протестів.

Так що вони вже зараз візьмуться за Інтернет. Я думаю, що цей новопризначений чоловік «сяде» на Інтернет-мережі, на незалежні засоби масової інформації, які ще полишалися. І оскільки старі кагебісти це специ, то вони будуть професійно робити тотальний терор. Не проти організацій, не публічний. Почнуть залякувати активістів, причому діятимуть точково. Пресуватимуть у мережах тих, хто займається виборчими процесами, хто старається підтримати протестний дух. Пресуватимуть молодь, студентів, середній клас – по областях, по районах, за місцем праці. Вони будуть намагатися загасити існуючі протестні настрої.

Але основне завдання для спецслужб – як жити в «білоруській Україні» після виборів. Тому що вибори влада все одно програє. І тоді доведеться якось рятувати свою шкіру. Доведеться пакувати валізи й шукати у Росії якийсь бункер. А відтак на цій посаді потрібна особисто віддана людина, яка готуватиме відхід сім’ї і капіталів. Я думаю, що завдання «товарища» саме таке. Тому зараз ми будемо спостерігати, як на рівні спецслужб Україна і Росія почнуть зближуватися: дружба, фройндшафт.

В Україні сьогодні розвивається абсолютно білоруський сценарій. І тому якщо до цього часу спецслужби лише страхали десь і когось, то тепер, під керівництвом «провєрєнного товаріща» буде зовсім інша лінія».

Нагадаємо: посада глави СБУ залишалася вакантною з 18-го січня, коли президент України звільнив колишнього очільника відомства Валерія Хорошковського, призначивши його міністром фінансів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG