Спеціальні потреби

Фундація Save the Children: 541 дитина загинула в Україні за 18 місяців війни


Війна Росії проти України вже забрала життя понад пів тисячі українських дітей
Війна Росії проти України вже забрала життя понад пів тисячі українських дітей
Переважна більшість цих жертв пов’язана з обстрілами ракетами та безпілотниками житлових районів
Амджад Ямін, директор у справах України фундації Save the Children

За час повномасштабної війни Росії проти України загинула 541 дитина, повідомляє британська фундація Save the Children («Врятувати дітей», – ред.) у своїй доповіді, оприлюдненій 23 серпня 2023 року.

За даними фундації, протягом «смертоносного літа» з травня по серпень 2023 року, кількість жертв серед дітей зросла на 16% у порівнянні з попередній чотиримісячним періодом, адже останніми місяцями Росія втричі збільшила темпи обстрілів України ракетами та безпілотниками.

З травня цього року 148 дітей стали жертвами війни, з них 24 загинули, зазначено в доповіді фундації. Таким чином, загальна кількість дітей, які загинули чи зазнали поранень від початку широкомасштабної війни становить 1680 осіб, за даними ООН, які цитує фундація.

«Переважна більшість цих жертв пов’язана з обстрілами ракетами та безпілотниками житлових районів. Це є похмурим нагадуванням про те, що вибухову зброю не можна використовувати поблизу населених пунктів, таких як міста та села», – заявив Амджад Ямін, директор у справах України фундації Save the Children.

Червень, за словами дослідників, став найбільш смертоносним місяцем для дітей цього року дотепер: 11 дітей загинуло та 43 були поранені.

«Згідно з перевіреними даними ООН, у період з 1 травня по 13 серпня кількість жертв серед [усіх категорій] цивільного населення в Україні зросла, причому в липні було зафіксовано найбільшу загальну кількість жертв серед цивільного населення у 2023 році – 848», - вказано у доповіді.

Що стосується обстрілів ракетами та безпілотниками, то між 1 травня і 4 серпня відбулося 1432 обстріли, що є набагато більше, ніж 459 обстрілів між 1-м січня і 30-м квітня.

«95% цих обстрілів сталися у населених пунктах», - зазначено в доповіді фундації.

За даними фундації Save the Children, діти «в сім разів частіше, ніж дорослі», помирають від травм, спричинених вибуховою зброєю, ударною хвилею та осколками.

Фундація Save the Children працює в Україні з 2014 року, доставляючи гуманітарну допомогу дітям та їхнім родинам, які постраждали внаслідок бойових дій. Фундація також підтримує сім’ї біженців в усій Європі та допомагає дітям отримати доступ до освіти та інших важливих послуг, повідомляє організація на своєму сайті.

Раніше Управління Верховного комісара ООН з прав людини нарахувало 26 384 українських цивільних, які стали жертвами війни станом на 13 серпня цього року. У своїй доповіді від 14 серпня, Управління зазначило, що 9 444 з них було вбито і 16 940 поранено.

Йдеться про цифри, які є перевіреними; реальні цифри можуть бути набагато вищими, наголошують в ООН.

«УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, було відкладено, а багато звітів все ще очікують підтвердження. Це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька область), Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька (Луганська область), де є повідомлення про численні жертви серед мирного населення», - йдеться у доповіді установи.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG