Спеціальні потреби

Санкції щодо Росії залишаться в силі до повернення Криму - Тіллерсон


Рекс Тіллерсон
Рекс Тіллерсон

На сьогодні запланована зустрічі у Відні державного секретаря США з його російським колегою



Державний секретар США Рекс Тіллерсон запевнив у четвер, що США ніколи не погодяться з російською анексією українського Криму і викликані нею санкції залишаться в силі до тих пір, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні.


Тіллерсон виступив з цією заявою в четвер у Відні, перед планованої зустріччю з його російським колегою Сергієм Лавровим на тлі зростаючого песимізму з приводу перспектив американсько-російських відносин, які страждають від розбіжностей з приводу України, Сирії та ймовірного російського втручання у вибори в США.

«Ми ніколи не погодимося з російською окупацією і спробою анексії Криму. Пов'язані з Кримом санкції залишаться в силі до тих пір, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні», - заявив він.

«У тому, що стосується Східної України, ми приєднуємося до наших європейських партнерів в збереженні санкцій до тих пір, поки Росія не виведе свої війська з Донбасу і не виконає взяті на себе Мінські зобов'язання», - сказав Тіллерсон.

У середу Тіллерсон заявив, що нормальних відносин з Росією бути не може, поки Москва не припинить підтримувати сепаратистів в Україні і не поверне Крим.

Виступаючи після вечері в Брюсселі, де у вівторок він обговорював ситуацію з Росією з міністрами закордонних справ країн НАТО, Тіллерсон зайняв жорсткішу позицію, ніж президент США Дональд Трамп, який прагне поліпшення відносин з президентом Росії Володимиром Путіним.

Тіллерсон заявив, що, «за рахунок подальшого застосування засобу гібридної війни, Росія намагається розхитати західні інституції», розуміючи під цими засобами поєднання підтримуваних державою комп'ютерних атак і кампанії дезінформації в Інтернеті, які, на думку розвідслужб союзників у НАТО, спрямовані проти Заходу.

«Це суттєва перешкода на шляху до нормалізації наших відносин», - сказав держсекретар у розмові з журналістами.

На вечері з міністрами країн НАТО Тіллерсон також звинуватив Росію у втручанні в хід виборів в США, повідомив присутній дипломат. Росія заперечує будь-яке втручання.

Трамп неодноразово підкреслював, що було б краще, якщо б Росія і США могли працювати разом.

У розмові з міністрами Тіллерсон підкреслив, що українська криза, що виникла в результаті анексії Криму в 2014 році, є головною проблемою на шляху до поліпшення американсько-російських відносин, оскільки захоплення суверенної території є неприйнятним, повідомив другий присутній дипломат.

Збройний конфлікт між українською армією і підтримуваними Росією сепаратистами на сході країни, що почався в 2014 році, забрав життя понад 10 тисяч осіб. Росія відкидає звинувачення в тому, що вона роздувала конфлікт, поставляла озброєння і направляла своїх бійців.

«Люди, як і раніше, щодня вмирають від цього насильства», - сказав Тіллерсон.

На четвер запланована зустріч у Відні держсекретаря Тіллерсона і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Дивіться також: ГПУ vs НАБУ vs Саакашвілі: Євген Єнін озвучив позицію Генпрокуратури України в ефірі

ГПУ vs НАБУ vs Саакашвілі: Євген Єнін озвучив позицію Генпрокуратури України в ефірі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG