Спеціальні потреби

Саакашвілі: народ України розчарований ходом боротьби з корупцією


Мікеїл Саакашвілі
Мікеїл Саакашвілі

У Києві пройшов другий Антикорупційний форум. Чергові - у Харкові, Львові та Дніпропетровську

КИЇВ - Для швидкого розвитку України на шляху реформ необхідно реалізувати десять пунктів: різке зниження податків, адміністративні зміни, спрощення державних сервісів, митні реформи, приватизація державних об'єктів та ін.

Про це в Києві 23 грудня під час відкриття другого Антикорупційного форуму заявив голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі.

Він зазначив, що «народ вкрай незадоволений, розчарований» діями уряду щодо боротьбі з корупцією.

«І широкий фронт у боротьбі з корупцією. Прискорення і перетворення в оборонній системі, згідно із стандартами НАТО. Реально - це необхідно робити з новим суспільством, новими кадрами. В Україні еліта засиділася. Одні й ті ж люди останні 25 років. Одні й ті ж куми. Вони не тільки суспільству набридли, я впевнений, вони один одному набридли», - сказав під оплески губернатор Одеської області, виступаючи в столиці України.

«Попросіть мене перерахувати три головні проблеми України, не замислюючись, скажу: корупція, корупція і ще раз корупція. У чому причина того, що десятки мільйонів сімей в Україні не живуть, а виживають? У корупції. Одиниці у «верхах» не перестають обдирати народ, а люди живуть з відчуттям безвиходу від того, що для них не відкриваються нові можливості, не створюються нові робочі місця. У корупції. У чому причина, що рівень життя все знижується і знижується, а Україна перетворилася вже на найбіднішу країну Європи. У корупції», - заявив голова Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі.

Попросіть мене перерахувати три головні проблеми України, скажу: корупція, корупція і ще раз корупція
Мікеїл Саакашвілі

Як повідомляє кореспондент Російської служби «Голосу Америки», на Антикорупційному форумі Саакашвілі виступив із майже 35-хвилинною промовою, яку неодноразово переривали оплесками і вигуками «браво».

Губернатор Одеської області зазначив, що після зустрічі в Києві форуми пройдуть в регіонах - у Харкові, Львові та Дніпропетровську. Організатори заходу підкреслили, що в Києві відбувся другий Антикорупційний форум, організований головою Одеської облдержадміністрації Міхейлом Саакашвілі, під час якого зареєструвалися більше шести тисяч людей. Перший форум пройшов на початку грудня в Одесі.

Про політичну боротьбу проти корупції

Виконуючий обов'язки заступника губернатора в Одеській обласній державній адміністрації Саша Боровик в коментарі Російській службі «Голосу Америки» говорить, що «боротьба з корупцією - це політична боротьба».

«Якщо ми говоримо, що Україна саме корумпована держава серед демократичних країн, давайте робити крок далі, давайте назвати імена, щоб ці люди несли політичну і кримінальну відповідальність ... Сама корумпована держава демократичного табору - це означає, що у нас є кримінальний синдикат, це значить, що у нас є картелі, це означає, що є їх зв'язок з урядом, є їх зв'язок з судами, з усіма секторами влади», - каже Сашко Боровик.

Він вважає, що в Україні необхідно активізувати дію «соціальних ліфтів», які донесуть до офіційної влади позицію простих українців та експертів з питань боротьби з корупцією.

«Якщо я виступаю або хтось виступає і звинувачує в корупції, то це той «ліфт», який, по суті, буде луною і говоритиме: так, ми хочемо розслідувати ці питання! Але що відбувалося раніше? Раніше журналісти піднімали якесь питання і, по суті, були єдиними, хто піднімав якісь питання, але потім нічого не відбувалося», - зазначає Саша Боровик.

Якщо Україна саме корумпована держава серед демократичних країн, давайте назвати імена, щоб ці люди несли політичну і кримінальну відповідальність
Саша Боровик

Антикорупційний форум, на який прийшли кілька тисяч українців, охочих підказати уряду, як треба боротися з корупцією, Саша Боровик називає «об'єднуючою платформою» для різних груп за партійними і непартійними ознаками.

«Вони будуть об'єднуватися в один загальний рух проти корупції. До того часу, коли озвучили ім'я Мартиненка і він почав нести якусь політичну відповідальність, пройшло близько року. Це не нормально. У суспільстві, яке пронизане корупцією, необхідно, щоб таке відбувалося, якнайшвидше», - підкреслює Саша Боровик.

Борці з корупцією за одним столом

Як повідомляє кореспондент Російської служби «Голосу Америки» з місця події, для обговорення експертами та учасниками Форуму антикорупційних ініціатив в одному з найбільших київських виставкових центрів встановили до півсотні величезних столів. За кожним з них обговорювали ідеї і виробляли концепції боротьби з корупцією.

Руслан - організатор зі спільноти Exellema, разом з іншими учасниками Форуму говорить про проблеми української культури, відродженні української ідентичності. На перший погляд може здатися, що він і його прихильники дискутують далекі від боротьби з корупцією ідеї.

«Ми говоримо про розвиток і відновлення культурних цінностей країни. Культурні цінності країни розвивають розумові здібності народу. Якщо ми втрачаємо культурні цінності, ми втрачаємо бачення цілісності народу і тоді починається корупція. Достатньо вийти на вулицю і подивитися, щоб зрозуміти, чи перебуваємо ми в українському місті», - запитує Роман.

Поруч з ним з одиночним плакатом, на якому написано по-українськи і по-англійськи «В Україні два вороги: 1.Путін В.В .; 2. Корупція». - Орест Гаранджа.

Він - лідер нещодавно зареєстрованої громадської організації «Не мовчи!». Хоче допомогти в боротьбі з корупцією. Орест Гаранджа каже, що ідея очолити громадську організацію по боротьбі з цим явищем виникла після спілкування з одним з депутатів. Орест почув у його словах і його діях «подвійні стандарти», як він говорить.

Повинно пройти повне перезавантаження всіх гілок влади - і лише нове, грамотне покоління може змінити цю країну
Орест Гаранджа

«Правду сказати, ті, хто повинен це вирішувати, вони як раз-таки і очолюють цю корупцію - Кабінет міністрів, народні депутати. Повинно пройти повне перезавантаження всіх гілок влади - і лише нове, грамотне покоління може змінити цю країну. Я вірю в це, але з деяким скептицизмом, що це можливо», - зазначає в коментарі Російській службі «Голосу Америки» Орест Гаранджа.

На думку активіста, корупція в країні так просто не здасться, проте борцям з нею потрібно бути активними і не здаватися. «Громадськість «знизу» повинна тиснути. Тільки так ми зможемо щось змінити. Корупціонери будуть триматися за свої крісла», - зазначає Орест Гаранджа.

Дивіться також: Як агресія Росії вплине на рішення суду по "боргу Януковича" - пояснює західний фінансист

Як агресія Росії вплине на рішення суду по "боргу Януковича" - пояснює західний фінансист. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG