Спеціальні потреби

2010-ий став для Росії роком покращення відносин із Заходом


Росія більшість часу у 2010-му році витратила на те, щоби покращити свій імідж у закордонній політиці. Зокрема Кремлю вдалося вирішити суперечку щодо північного кордону з Норвегією, як також покращити стосунки з Україною особливо тепер, коли Віктор Янукович не цурається північного сусіда, а навпаки йде на зближення з останнім. Втім, чи не найскладнішими видалися відносини Росії з двома її найголовнішими суперниками – Польщею та США.

Дружню руку з боку Кремля останніми роками можна було бачити не часто. Втім, минулої весни президент Дмитро Медведєв запропонував нові, більш теплі стосунки. Світ побачив люб’язну Росію, яка прагнула модернізувати економіку. І цьому були свої причини. Зокрема йдеться про неприємний присмак, який залишився після вторгнення росіян у Грузію у 2008-му році. Олії до вогню підлили й дружні відносини офіційної Москви з такими країнами як Білорусь, Північна Корея, Венесуела та Зімбабве. А тут ще й економічне зростання Китаю.

Російські лідери, здається, змирилися з нездатністю відбудувати надмогутню державу і прийшли до практичного рішення – модернізувати стосунки з іншими державами.

Аналітик Московського центру Карнеґі Дмитро Тренін зазначає: «Просто підтримувати маску великої держави було вже недостатньо. Тож Росія вирішила адаптувати свою закордонну політику, почавши співпрацю з країнами, які могли б стати зовнішніми джерелами для модернізації Росії».

І такими могли стати західні країни, особливо США навіть попри досить багато неприємних моментів, які виникали між цими державами. Зокрема йдеться про викриття Сполученими Штатами 11-ох російських шпигунів та екстрадицію з Таїланду росіянина Віктора Бута, якого звинувачують у торгівлі зброєю. Росії для входження у Світову організацію торгівлі потрібні були дружні стосунки зі США. А американці в свою чергу хотіли завадити радикальним ісламістам укріпитися за межами Афганістану. Експерти кажуть, якщо б Талібан укріпився в таких місцях як Киргизстан, Таджикистан чи Узбекистан, це б дуже вдарило по Росії.

Покращення стосунків з Вашингтоном дає можливість для притоку інвестицій. Наприклад, компанія «Pepsi» нещодавно купила найбільшу в Росії молочний завод і компанію з виробництва соків. Це найбільша в історії Росії покупка, зроблена американською компанією, а для «Pepsi» це придбання стане найбільшим джерелом доходу поза межами США. Росія також хоче налагодити стосунки з Польщею, частково з метою отримати доступ до ринків Євросоюзу.

У квітні прем’єр-міністр Росії Володимир Путін разом зі своїм польським колегою Дональдом Туском відвідали поминальну церемонію в лісах Катині, де під час Другої світової війни спецзагонами Радянського Союзу були розстріляні тисячі польських військовополонених.

А коли неподалік Катині розбився польський літак, на борту якого перебував президент Польщі та інші високопосадовці, президент Медведєв особисто прилетів на їх похорони. Згодом провину за різню в Катині російська Дума поклала на Сталіна.

На початку грудня Дмитро Медведєв продовжив налагоджувати стосунки з Польщею, здійснивши державний візит у Варшаву. Це був перший візит такого рівня за останні 10 років.

Там Медведєв навіть віддав данину польському фільму «Катинь», нагородивши його режисера Анджея Вайду російським Народним орденом дружби. Такі вчинки допомагають, але їх не достатньо, аби забути про багато років недовіри, що існувала між державами, вважає військовий аналітик Павло Фенгельгауер:

«Це перевантаження стосунків з Польщею на поверхневому рівні проходить досить добре. Але в своїй основі ці стосунки ще досить напружені».

Втім з огляду на швидкий розвиток Китаю на східних кордонах Росії, Кремль дедалі частіше говорить про налагодження відносин із Заходом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG