Спеціальні потреби

ФСБ Росії: співробітник ОБСЄ працював на користь України


Федеральна служба безпеки Росії повідомила в понеділок про виявлення співробітника місії ОБСЄ, який займався шпигунською діяльністю на користь України. Він нібито передавав українській стороні важливу військову інформацію про проросійських сепаратистів.

ОБСЄ веде спостереження за нетривким припиненням вогню у Східній Україні, де проросійські сепаратисти і українські війська регулярно обстрілюють один одного.

Думка ОБСЄ рахується, тому що канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що вона хоче, щоб Росія робила більше для врегулювання кризи перед тим, як Європейський Союз розглядатиме питання про скасування санкцій, накладених на Москву з приводу її дій в Україні.

У заяві ФСБ сказано, що вона має очевидні докази того, що розвідка Служби безпеки України незаконно використала ОБСЄ для збирання розвідувальної інформації.

Згідно з заявою, громадянин України і перекладач ОБСЄ Артем Шестаков був завербований СБУ і передавав інформацію про пересування військових колон, кількість військ і номери мобільних телефонів військових командувачів.

Наприкінці 2015 року, як сказано, він отримав інформацію про місцевого проросійського козацького лідера, який пізніше був убитий українською розвідкою.

ФСБ заявила, що Шестакова затримали на території Росії і що він визнав, що займався шпигунством. Йому було дозволено повернутися в Україну, тому що його дії не спричинили шкоди російській національній безпеці, але йому заборонено знову прибути на територію Росії.

СБУ відмовилася від коментарів.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні оприлюднила заяву у соціальних мережах, кажучи, що вона може підтвердити, що один з її місцевих працівників у Східній Україні тимчасово перебуває у відпустці і не може дати коментарів.

В повідомленні додано, що вона знає про місце перебування Шестакова і що йому ніщо не загрожує, але тимчасово не може надати додаткову інформацію.

Дивіться також: НАТО не хоче нової «холодної війни».

НАТО не хоче нової «холодної війни». Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG