Спеціальні потреби

Росія: групі активістів «Ґрінпіс» пред'явлено звинувачення в піратстві


14 активістам екологічної організації «Ґрінпіс», затриманим на судні «Арктик-Санрайз» під час акції протесту на нафтовій платформі, пред'явлено звинувачення в піратстві, скоєному в складі організованої групи.

Про це повідомили у середу російські ЗМІ.

Серед обвинувачених – незалежний відеооператор з Великобританії і активісти з Росії, України, Фінляндії, Бразилії, Нідерландів, Польщі, Аргентини, і Швеції. Звинувачення у піратстві в Росії загрожує ув'язненням на термін до 15 років.

Інцидент стався минулого місяця, коли активісти організації, підпливши на судні «Арктик-Санрайз» до морської платформи компанії «Газпром нафта шельф», спробували піднятися на неї для проведення акції протесту проти нафтовидобутку в Печорському морі.

Російські прикордонники затримали 30 активістів.

Як вказав представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, судно «Арктик-Санрайз» перебувало у виключній економічній зоні Російської Федерації, і дію Кримінального кодексу Російської Федерації поширюється на злочини, скоєніі в цій зоні.

Проте, російський президент Володимир Путін висловив думку, що активісти «Ґрінпіс» не є піратами, хоча і порушили міжнародне законодавство, організувавши акцію протесту на першій російській нафтовій платформі в Арктиці.

«Ґрінпіс» стверджує, що судно та активісти організації були затримані «незаконно».

За словами організації, під час спроби проведення акції протесту на буровій платформі активісти не застосовували сили і не погрожували її застосувати, а їх метою було розміщення на борту платформи транспаранта з вимогою відмовитися від буріння арктичного шельфу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG