Спеціальні потреби

Росія хоче стягнути з України борги ЄЕСУ


і
і
Росія вступає у гру проти Юлії Тимошенко: з Москви Україні нагадали про борги ЄЕСУ. Міністерство оборони РФ подало позов до Господарського суду Києва з вимогою сплатити понад 3 мільярди гривень, заборгованих корпорацією «Єдині енергетичні системи України». Як стверджується у позовній заяві, борги приватної корпорації ЄЕСУ, якою керувала Тимошенко, були гарантовані державою.

Про позов Росії проти України стало відомо у п’ятницю. Як сказано в ухвалі Госпсуду, позов був отриманий 27 серпня, і суд прийняв його до розгляду. Перше засідання відбулося 5 вересня, наступне призначене на 12 вересня.

Своєю чергою, українська сторона планує захищатися. Міністерство юстиції доводитиме, що держава не несе відповідальності за приватні борги ЄЕСУ. Про це заявив у п’ятницю заступник міністра юстиції Дмитро Ворона. За його словами, Мінюст у суді наводитиме докази того, що «надані Росії урядові гарантії не були оформлені належним чином і можна говорити про задекларовану готовність Кабінету міністрів тільки сприяти погашенню вказаного боргу». Як додав чиновник, українська сторона наполягатиме на тій правовій позиції, що приватні борги повинні погашатися самими суб’єктами підприємницької діяльності, а не державою.

Відтак на Україну чекає розгортання нового судового процесу, пов’язаного з іменем Тимошенко. Паралельно до розгляду в Харківському суді справи ЄЕСУ, порушеної проти екс-прем’єрки Службою безпеки, у Києві розглядатимуть позов Росії проти України про стягнення трьох мільярдів боргів ЄЕСУ.

Піар-ходом Януковича вже назвали цей новий судовий процес у Тимошенко. У п‘ятницю Об’єднана опозиція «Батьківщина» видала заяву, в якій ствержує: позов росіян зрежисований з України.

«Черговий виток розкручування історії з неіснуючими боргами корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони Російської Федерації – це недолуга спроба режиму Януковича напередодні виборів вкотре очорнити ім’я Юлії Тимошенко», – сказано в заяві.

Як нагадують у «Батьківщині», власний уряд Януковича в особі міністра юстиції Олександра Лавриновича неодноразово спростовував існування такого боргу. На доказ наводиться лист Мінюсту від 24 червня 2011 року та лист Мінфіну від 16 червня 2011 року. Як стверджується там, «в обліку міністерства фінансів відсутня інформація щодо наявності будь-якої заборогованості корпорації «Єдині енергетичні системи України» перед Міністерством оборони РФ».

«Інакше, ніж як передвиборну провокацію влади, сьогоднішню ухвалу Господарського суду Києва, ми трактувати не можемо», – заявили у «Батьківщині».

Нагадаємо: влітку минулого року Міноборони Росії вже надсилало до українського Кабміну лист, у якому просило погасити борг корпорації ЄЕСУ. Тоді Мінюст України відповів на цю вимогу заявою про відсутність в українському уряді будь-якої інформації про те, що під приватні зобов’язання ЄЕСУ давалися державні гарантії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG