Спеціальні потреби

Кримські українці перед важким вибором


Чого коштує лишатись українцем у Криму? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Чого коштує лишатись українцем у Криму? Відео

Після захоплення Росією Криму українські громадяни, серед них багато військовослужбовців, були змушені робити вибір – підкоритися російській владі, або виїхати геть з півострова. Більшість кримчан прийняли російське громадянство, а чимало військовослужбовців стали служити Росії. Кореспонденти «Голосу Америки» розмовляли в Криму з людьми, які ще чинять спротив вимогам нової влади.

Рік тому російські сили заблокували українські військові бази в Криму й оголосили ультиматум – здатися і перейти на російський бік або залишити півострів.

Тодішній уряд у Києві був майже безсилий і саме тому, каже колишній український військовий Олександр, він та багато його колег пішли служити Росії.

Він відмовився назвати повне ім’я. Вірність присязі залишається суперечливим питанням, але каже, що не шкодує, бо вважає себе росіянином.

Колишній український офіцер Олександр каже:

«Найскладніше те, що мій батько далі в Україні. Я знаю, що мене туди більше не пустять. Це найважче.

Олександр каже, що його батько навідується в Крим. А зарплатня російського офіцера порівняно більша.

Після розвалу Радянського Союзу Юрій Сердюк служив в українських збройних силах, але тепер, після анексії, подав документи на отримання військової пенсії в Росії.

Хоча він змушений був закрити свою охоронну фірму, бо українські документи втратили чинність, Юрій, офіцер на пенсії, сподівається, що під російською владою буде добре:

«Так, пенсія буде краща. Я можу порівнювати зі своїми батьками-пенсіонерами, якщо порівнювати те, що вони отримували під українською владою і під російською – зараз їм живеться краще».

І хоча багато мешканців Криму вітають російські порядки, 33-річний Андрій не хоче відмовлятися від українського громадянства. Він живе з молодшим братом, колишнім українським військовим, який присягнув росіянам, щоб прогодувати двох дітей. Андрій каже, що брат мучився з вибором, а він ні:

«Це позначилося на наших відносинах. Деколи виникає напруженість. Часом ми щось не договорюємо, мовчимо. Мене дещо дратує, особливо коли він одягає російську форму».

Рідні Андрія та його працедавець переконують його прийняти російське громадянство, щоб отримати доступ до всіх соціальних послуг.

Андрій каже, що якщо не втратить роботу, то залишатиметься в Криму українцем, але визнає, що Росія навряд чи віддасть півострів у найближчому майбутньому:

«Я стежу на новинами і бачу, що відбувається у Києві. У них і без Криму багато проблем. Але надія залишається, я підтримую зв’язки з друзями, які також дуже сподіваються, що Крим повернеться до України».

Нова влада Криму вже встигла ліквідуватися майже всі символи України, але на півострові ще багато тих, хто не готовий міняти Батьківщину.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG