Спеціальні потреби

Росія має намір відправити другий «гуманітарний конвой» в Україну


Сергій Лавров.
Сергій Лавров.

Прес-секретар Державного департаменту США Джен Псакі висловила занепокоєння повідомленням Росії про намір відправити в Україну другий «гуманітарний конвой». Виступаючий у понеділок на брифінгу для журналістів, пані Псакі зазначила, що будь-яку гуманітарну допомогу необхідно координувати з офіційним Києвомі і за його дозволом.

У понеділок міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повідомив на прес-конференції в Москві, що російська влада має намір відправити другий «гуманітарний конвой» в Україну.

«Ми хочемо домовитися про всі умови доставки другого конвою по тому ж маршруту, в ті же параметрах, за участю українських прикордонників і митників в найближчий час», – повідомив Лавров журналістам. За його словами, російська сторона вже направила з цього приводу ноту до МЗС України.

Лавров також заявив: «Той факт, що перший конвой в кінцевому підсумку доставив вантажі чітко, без будь-яких інцидентів і ексцесів, дає нам підставу розраховувати, що другий конвой пройде набагато гладкіше».

«Ми переконані, що це необхідно зробити на цьому тижні», – сказав голова російського зовнішньополітичного відомства.

За словами Сергія Лаврова, Москва сподівається, що «всі ті непорозуміння, які мали місце при оформленні першого конвою, будуть прийняті до уваги, і більше подібних штучних затримок не станеться».

«Закликаємо наших українських колег і Міжнародний комітет Червоного Хреста активно співпрацювати в продовженні цієї гуманітарної місії», – сказав міністр.

«Будемо, в свою чергу, готові продовжувати використовувати наші контакти з ополченцями з тим, щоб вони підтверджували гарантії безпеки, причому не тільки для російського конвою, а й для тих гуманітарних вантажів, які українська сторона може продовжувати спрямовувати у відповідності зі своїми намірами на південний схід України », – додав Лавров.

Один з лідерів проросійських сепаратистів на сході України Андрій Пургин повідомив агентству «Інтерфакс», що в Донецьку «дуже складна обстановка в гуманітарному сенсі – ні борошна, встають хлібозаводи, проблема з медикаментами, продуктами і водою». Він додав, що сепаратисти «готові забезпечити безпеку гуманітарному конвою і супроводжуючим його людям». Він також сказав, що саме проросійські бойовики мають намір супроводжувати «гуманітарний конвой».

Раніше країни Заходу, а також деякі міжнародні організації засудили перетин кордону України минулого тижня російським «гуманітарним конвоєм» без узгодження з українською стороною і не під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста. Київ також засудив цей крок Москви і заявив, що вантажівки «конвою» вивезли з України обладнання декількох промислових підприємств.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG