Спеціальні потреби

Російський опозиціонер і журналістка просять політичного притулку в Україні


Активіст партії «Інша Росія» з Нижнього Новгорода Олексій Дев’яткін і журналістка Дженні Курпен попросили політичного притулку в Україні. Про це 14 серпня в офіційному коментарі на Інтернет-сайті «Іншої Росії» повідомляє прес-служба партії.

Мотиви, які підштовхнули до втечі з Росії, Олексій Дев’яткін і журналістка Дженні Курпен пояснюють побоюваннями «кримінального переслідування у зв’язку зі справою про масові заворушення 6 травня на Болотній площі в Москві».

«Дженні Курпен та Олексій Дев’яткін були затримані поліцією 6 травня на Тверській вулиці – поза межами Болотної площі. Однак інший активіст «Іншої Росії» – Олександр Каменський, затриманий 6 травня в стороні від подій, вже був заарештований за підозрою в організації масових заворушень», – йдеться в повідомленні прес-служби партії.

За словами Дженні Курпен, рішення покинути країну було прийнято після того, як стало ясно, що вона і Олексій Дев’яткін «на олівці» у поліції і можуть «увійти в групу підозрюваних».

«Знаючи, як працює слідство і яку позицію займає суд по відношенню до підозрюваних по «Болотній справі», ми прийшли до висновку про те, що будуть хапати всіх підряд і залучати до справи», – цитує її слова прес-служба «Іншої Росії».

За даними партії «Інша Росія», раніше політичний притулок в Королівстві Нідерланди попросив провідний конструктор ВАТ «Корпорація «Тактичне ракетне озброєння» Олександр Долматов, прихильник «Іншої Росії», який брав участь у подіях на Болотній площі 6 травня.

Як повідомляють російські та зарубіжні ЗМІ, опозиційний мітинг на московській Болотній площі, що пройшов 6 травня 2012 року, був одним з наймасовіших за останнє десятиліття.

Громадська вулична акція отримала назву «Народний марш» або «Марш мільйонів», натякаючи на те, що її учасники представляють думки мільйонів росіян, що виражають протест проти інавгурації президента Володимира Путіна. Основним гаслом «Маршу мільйонів» були слова: «За чесну владу! За Росію без Путіна!».

Мітинг закінчився зіткненнями з поліцією, після чого правоохоронні органи протягом місяця провели серію арештів активістів «Маршу мільйонів».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG