Спеціальні потреби

Якщо Захід не зупинить Путіна, у майбутньому доведеться зіткнутись з Китаєм - експерт


Рішуча та всеохопна підтримка України у протистоянні з Росією зараз обійдеться Заходу значно дешевше, ніж глобальні наслідки перемоги Путіна в Україні, які серед іншого можуть включати і конфлікт між США та Китаєм. Про це на сторінках Intersection Project пише дослідник Carnegie Europe Ульріх Шпек.

Якщо Захід допустить перемогу Путіна в Україні, то у майбутньому може зіткнутись із необхідністю протидіяти амбіціям Китаю, який прагне розширити сферу свого впливу на Сході, і сприйме успіх Москви, як свідчення того, що Захід більше не готовий відстоювати міжнародні правила співжиття.

Він створить прецедент та надихне неоімперські амбіції інших країн

«Якщо Путіну вдасться отримати контроль над Україною, він створить прецедент та надихне неоімперські амбіції інших країн. Однією з них може бути Китай. Потенційна сфера домінування Пекіна включає Східне та Південне Китайські моря, але не обмежується ними. Зараз Китай випробовує міць міжнародної системи, а не атакує її прямо, так як це робить Росія в Україні», - відзначає експерт.

Якщо Росія отримає перемогу в Україні, то для Китаю це стане свідченням того, що світовий порядок більше не підтримуєтесь силою Заходу. Відтак Китай може вдатись до агресивних дій, на які США змушені будуть відповідати через взяття на себе забов'язання перед союзниками у регіоні - вважає Шпек.

«Підтвердження правил міжнародної поведінки зараз на прикладі України це найкращий та найдешевший спосіб мінімізувати ймовірність конфліктів в інших точках планети», - пише Шпек.

Дивіться також: Як людям жити разом після такого? - американський репортер про Україну

Як людям жити разом після такого? - американський репортер про Україну. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

XS
SM
MD
LG