Спеціальні потреби

Російські журналісти встановили імена понад 50 тисяч російських військових, які загинули в Україні з початку вторгнення


Могила російського військовослужбовця, який загинув на війні в Україні, на кладовищі в станиці Дінська Краснодарського краю, південь Росії, 1 квітня 2023 року. Російські журналісти встановили імена майже 50 тисяч російських солдатів, які загинуи в Україні. (AP)
Могила російського військовослужбовця, який загинув на війні в Україні, на кладовищі в станиці Дінська Краснодарського краю, південь Росії, 1 квітня 2023 року. Російські журналісти встановили імена майже 50 тисяч російських солдатів, які загинуи в Україні. (AP)

Російські журналісти встановили імена понад 50 тисяч російських військових, які загинули на війні проти України з лютого 2022 року.

Як повідомила Російська служба Радіо Свобода, за відкритими джерелами журналісти Бі-бі-сі, "Медіазони" та волонтери встановили з відкритих джерел імена понад 50 тисяч росіян.

Журналісти зазначають, що наведені цифри – це лише ті втрати, про які повідомляли російські чиновники, ЗМІ, родичі загиблих, а також зафіксовані на меморіалах та похованнях. За оцінками дослідників, загиблих може бути вдвічі більше.

Загальну кількість загиблих і поранених російських військових з початку повномасштабного вторгнення Росії до України український Генштаб оцінює у 446 690, у тому числі 790 осіб за минулу добу. Про це мовиться у повідомленні у п'ятницю, 5-го квітня.

За даними британського Міністерства оборони, опублікованими місць тому, ця цифра є ближчою до понад 355 000 вбитими та пораненими.

У своєму звіті, опублікованому на початку березня, Міністерство оборони Великої Британії підрахувало, що середньодобова кількість втрат росіян протягом лютого була найвищою з початку вторгнення і сягнула 983 осіб
за добу.

За підрахунками британського часопису Economist, під час попередньої війни у Чечні з 1999 по 2009 рік Росія втрачала від 95 до 185 солдатів на місяць, і Радянський Союз втрачав від 130 до 145 солдатів на місяць в Афганістані з 1979 по 1989 роки. Втрати під час нинішньої війни є більшими, ніж втрати, яких зазнав СРСР і Росія у всіх війнах по всьому світу разом, з 1945 року.

Як зазначають російські журналісти, 18% відомих втрат становлять ув'язнені, 13% – добровольці, 12% – мобілізовані. За рештою точної інформації немає, але за непрямими ознаками вони припускають, що близько 70% загиблих на війні росіян були мобілізованими.

Дослідникам вдалося підтвердити 101 ім'я призовників, які загинули під час вторгнення в Україну. Деякі з них загинули у Білгородській області на прикордонних позиціях. Президент Росії Володимир Путін неодноразово обіцяв, що строковиків на війну не відправлятимуть.

Найбільших військових втрат на цей момент зазнав Краснодарський край – там виявили 1918 загиблих. Великих втрат зазнали регіони Поволжя, Уралу, Сибіру та Московська область, додає Радіо Свобода.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG