Спеціальні потреби

На тлі нової масштабної атаки РФ оглядачі кажуть про критичний брак боєприпасів для ППО в Україні


Пожежник працює на місці атаки російськими дронами, Черкащина, 29 березня 2024. ДСНС Черкащини/REUTERS
Пожежник працює на місці атаки російськими дронами, Черкащина, 29 березня 2024. ДСНС Черкащини/REUTERS

У ніч на 29 березня Росія атакувала по об'єктах паливно-енергетичної галузі України 60 дронами "Шахед" і 39 балістичними, крилатими й керованими авіаційними ракетами, повідомили в ЗСУ. Повітряним і Сухопутним силам України вдалось збити 58 безпілотників і 26 ракет.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк назвала обстріли варварськими і наголосила на необхідності негайно допомогти Україні.

Американська журналістка Енн Епплбаум твітує, що "знищення енергетичної інфраструктури України раніше було неможливим, тому що Україна мала достатньо боєприпасів для системи ППО". Вона вбачає в позиції спікера Палати представників Конгресу США Майка Джонсона та колишнього президента США Дональда Трампа причину, чому "міста будуть темнішати, поки Конгрес США буде у відпустці". Джонсон заявляв, що Конгрес США перейде до розгляду допомоги Україні без зволікань. В Білому домі також вказують на слова Джонсона про бажання підтримати Україну і закликають винести законопроєкт на голосування.

Аналітичний центр Інститут дослідження війни вказує на критичну нестачу ракет протиповітряної оборони в Україні, і зазначає, що "подальша деградація парасольки протиповітряної оборони України не лише обмежить здатність України захищати критичні елементи її військових зусиль у тилу, але також, ймовірно, призведе до забезпечення російській авіації тривалої безпечної роботи вздовж лінії фронту". Оглядачі кажуть, що це може дозволити російським силам "проводити звичайні широкомасштабні авіаційні операції проти української тилової логістики і міст із руйнівним ефектом".

Тим часом внаслідок російських ударів по західних областях України, Польща підняла у небо винищувачі.

"Польські та союзницькі літаки діють у польському повітряному просторі, що може призвести до підвищеного рівня шуму, особливо в південно-східній частині країни", — йдеться в повідомленні у мережі X від командування польськими силами.

Польща також підіймала реактивні літаки 24 березня під час ракетної та безпілотної атаки на західну Україну, щоб "забезпечити безпеку повітряного простору Польщі".

Як повідомляв Голос Америки, румунське Міністерство оборони виявило своїй території, яка межує з Україною, рештки безпілотного літального апарату. Торік Румунія оприлюднювала офіційні застереження Москві, повідомляючи про інциденти на румунській території внаслідок російських бомбардувань у гирлі Дунаю. За 2023 рік було зафіксовано принаймні чотири випадки потрапляння БПЛА на територію Румунії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG