Спеціальні потреби

Україна посіла 127-ме місце в Індексі свободи ЗМІ-2014


У щорічному Індексі свободи преси базованої у Парижі міжнародної неурядової організації "Репортери без кордонів" Україна опустилась на одну сходинку до 127 місця ( зі 180 досліджених країн і територій ).

Але експерти організації наголосили, що індекс складався за період часу ще до початку останніх подій на Майдані у грудні минулого року і побиття журналістів в Україні, отож нові репресивні заходи української влади щодо преси не встигли врахувати в цьому дослідженні. Автори звіту зазначили, що це точно матиме вплив на позицію України в наступному році.

Згідно зі звітом, незалежність редакційної політики українських ЗМІ обмежується. Вказується, що зміни власників медіа ведуть до різкої зміни редакційної політики, запровадження нових табу та масових звільнень.

Експерти вказали на "концентрацію провідних медіа у руках провладних олігархів, зростання випадків насилля щодо журналістів, які не розслідуються, та спроби залякати незалежних журналістів".

У доповіді наголошується, що до кінця 2013 року відбулося значне послаблення свободи інформації, здобутої під час Помаранчевої революції.

Правозахисники заявили, що становище в багатьох країнах світу, зокрема, у колишньому СРСР стає щороку гіршим.

Минулого року Україна опустилася в рейтингу одразу на десять сходинок до 126 місця.

Значне погіршення за минулий рік зафіксували в Росії (148-ме місце) та Білорусі (157-ме). Становище в Азербайджані (160-те місце) і Казахстані (161-ше) правозахисники назвали таким, що перебуває на межі придушення будь-якої свободи преси.

Останні місця у дослідженні займають Узбекистан (166-те місце) Туркменістан (178-ме), Північна Корея та Еритрея, в "яких свободи преси взагалі немає".

За даними дослідження організації «Репортери без кордонів», Сполучені Штати опустилися на 13 сходинок і зайняли 46-е місце.

Лідери Індексу-2014: Фінляндія, Нідерланди та Норвегія. Ці країни посіли перші три місця і минулого року.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG