Спеціальні потреби

Тарифи на «комуналку» скасують перед виборами – Соколовський


Богдан Соколовський
Богдан Соколовський
Київ – Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив з’ясувати ситуацію по кожному з випадків необґрунтованого підвищення тарифів на послуги ЖКГ. За словами глави уряду, в усі населені пункти, де підвищили ціни на комунальні послуги, направлені комісії, які мають перевірити обґрунтованість цих рішень. На думку експерта з енергетичних питань Богдана Соколовського, тарифи на послуги ЖКГ, які на сьогодні в Україні є занизькими, мають рости паралельно із доходами населення.

– Пане Соколовський, на початку місяця вартість житлово-комунальних послуг зросла у низці українських областей – Дніпропетровській, Київській, Полтавській, Сумській, Харківській… Наскільки, на Вашу думку, таке рішення місцевих органів влади було обґрунтованим?

– Насамперед, я вважаю, що тарифи на комунальні послуги у нас, з одного боку, є високими (якщо дивитися на пенсії і зарплати), а з іншого – занадто низькі в абсолютному вимірі. Логічно було б їх підвищувати, але зараз у нашій країні треба перш за все піднімати зарплати і пенсії, а вже потім думати про підвищення тарифів. На мою думку, зростання тарифів у низці областей – це вимушена міра, яку вони зробили, ґрунтуючись на сухих розрахунках. Що стосується людей, то це, звичайно, неправильний крок.

На Вашу думку, чи буде скасоване це підвищення?

– Думаю, що так, оскільки владі не вигідно підвищувати ціни зараз. Я переконаний, що до виборів ці рішення будуть скасовані. Хоча цей крок є неперспективним для держави.

Українська влада не хоче підвищувати тарифи на ЖКГ. Натомість на ринку з’явився новий монополіст – компанія ДТЕК, яка весь час вимагає компенсації різниці у тарифах від держави, а держава платить. На думку деяких експертів, державних коштів на компенсації вистачатиме, у першу чергу, цій компанії. Чим загрожує така ситуація?

– Компанія ДТЕК – це провладна структура, дійсно, для неї вистачить компенсації, а от що буде далі, через два-три роки? Боюсь, що нічого доброго нам очікувати не доведеться. ДТЕК не вкладає коштів у комунальне господарство, в діяльність на українському ринку, в якесь оновлення, скорочення витрат. Думає лише про сьогодення. Тим, хто прийде на заміну доведеться дуже важко.
Передрук з "Радіо Свобода"

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG