Спеціальні потреби

Легендарний Дієго Рівера повернувся до Нью-Йоркського музею сучасного мистецтва


Відомий мексиканський художник-монументаліст не приховував своїх комуністичних поглядів і відображав їх у мистецтві. Тепер, через 80 років, легендарні роботи Рівери знову виставляються в у Нью-Йорку. Експозиція містить п`ять з його восьми настінних живописів, які у 1931-му році йому замовив музей сучасного мистецтва. Його фрески є свідченням, з одного боку, захоплення художника історією Мексики, а з іншого, його ненавистю до колоніалізму та капіталізму.

«Він творив картини, які змушували нас замислитися про наше суспільство – про бідних, про багатих, про соціальну нерівність в сучасному світі», - розповідає куратор виставки Лі Дікерман.

Прикладом цього стала картина «Заморожені активи». Нью-йоркські хмарочоси підносяться над тим, що, Рівера вважав, відображає існування класової системи.

«Ви можете побачити пам’ятки сучасної архітектури, які він розмістив поруч. Під ними ви бачите притулок для бездомних на 25-ій Іст вулиці. А під цим - банківське сховище, біля якого найбагатші мешканці чекають у черзі, щоб порахувати свої гроші», - говорить пояснює Лі Дікерман.

Від початку листопада, коли відкрилася виставка, у залі – завжди повно відвідувачів. Це тому, каже історик мистецтва Анна Індіч-Лопез, що роботи Рівери надзвичайно актуальні і сьогодні.

«Його роботи близькі людям зі зрозумілих причин. Якщо ми відкриємо газету та почитаємо про рух «Захопимо Волл-Стріт», то побачимо, що усі ці питання нікуди не зникли», - каже вона.

До експозиції входять і акварелі з приватної колекції дружини Рокфеллера, однієї зі засновниць музею. Деякі з них Рівера створив під час поїздки до Москви. На виставці можна побачити нарис до однієї з його найбільш відомих фресок, яку майже ніхто не бачив. Розпис «Чоловік на роздоріжжі» був зроблений на замовлення Рокфеллерів для їх центру в Нью-Йорку.

Утім, родина була незадоволена тим, що Рівера намалював портрет Леніна. Коли художник відмовився його прибрати, настінний живопис було знищено.

«Наскільки я знаю, заперечення виходило від агентства нерухомості. Робочі мали б бачити Леніна у самому центрі капіталізму», - пояснює Анна Індіч-Лопез.

Рівера повернувся до Мексики та створив майже ідентичну фреску в Палаці витончених мистецтв. Експозиція в Музеї сучасного мистецтва триватиме до середини травня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG