Спеціальні потреби

Рівень звітності України «безпрецедентний» для воєнного часу – сенатор Портман у Києві


Сенатор-республіканець Роб Портман під час публічної події у США. 14 червня 2022 року.
Сенатор-республіканець Роб Портман під час публічної події у США. 14 червня 2022 року.

Україна демонструє «безпрецедентну звітність», особливо як для часу війни, відносно використання військової допомоги США, заявив у Києві сенатор США Роб Портман.

За його словами, американські військові, з якими він спілкувався, не зафіксували жодного випадку, коли б ця зброя потрапила у треті руки. Уряд Сполучених Штатів та міжнародні інституції також уважно слідкують за використанням фінансової допомоги, сказав сенатор,

«Ми маємо тут компанію, яка спостерігає за використанням грошей, які ми надаємо українському уряду, щоб країна могла існувати. Також Світовий банк проводить свої аналізи, регулярно звітує про використання фондів, простежує їх до самого джерела отримання», – сказав Портман, сенатор-республіканець від штату Огайо.

Він додав, що механізми контролю, які розробляють американські міністерства, постійно вдосконалюються.

«Офіси генеральних інспекторів у Державному департаменті та Міністерстві оборони більше над цим працюють. І це правильно, адже мова про значні кошти платників податків», – сказав Портман.

Сенатор-республіканець прибув до Києва з нерозголошеним візитом разом зі своїм колегою демократом Крістофером Кунсом зі штату Делавер. У рамках візиту американські законодавці зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським.

У вівторок, 1 листопада, речник Пентагону повідомив, що США почали проводити виїзні інспекції запасів зброї в Україні, щоб переконатися, що зброя США не перенаправлена незаконно в інші країни.

Речник Пентагону бригадний генерал Пет Райдер сказав на брифінгу, що США мають «невеликі групи», що складаються з персоналу посольства, які «проводять деякі інспекції» зброї, наданої Україні, щоб «запобігати її незаконному поширенню».

Деякі американські ЗМІ висловлювали занепокоєння, що захоплену проросійськими силами надану Україні зброю Росія може використовувати «для контрзаходів, пропаганди або проведення операцій під фальшивим прапором».

Газета Washington Post нещодавно повідомила, що американські спостерігачі перевірили лише 10 відсотків зброї високого ризику, надісланої в Україну, у той час як адміністрація президента США Джо Байдена запроваджує нові заходи для унеможливлення контрабанди зброї.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG