Спеціальні потреби

Юрій Луценко чекає вироку суду


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Колишній керівник Міністерства внутрішніх справ України Юрій Луценко виступив із заключною промовою на судовому процесі, в якому розглядається справа, де його звинувачують у зловживаннях владою. Екс-міністр не визнав своєї провини, назвав своє переслідування замовним і пообіцяв продовжити політичну діяльність навіть в разі засудження до позбавлення волі.

Промова Луценка тривала майже дві години. За цей час колишній урядовець виклав своє бачення справи. Звертаючись до присутніх у залі та судді опозиційний політик назвав свою справу сфабрикованою. Мовляв, лише один із десятків свідків дав покази проти нього. “Те, що моє перебування у камері не є результатом боротьби із корупцією - не викликає жодного сумніву. У моєму звинуваченні немає жодної копійки особистої користі, а всі дії, які Генпрокуратура вважає незаконними, робилися, робляться і будуть робитися усіма міністрами внутрішніх справ. Але на лавці підсудних – я один. Тож, причина цих ґрат, з-за яких я говорю, - не в службовій діяльності”, - заявив Луценко.

Політик не визнав своєї провини у скоєнні злочину, який йому інкримінує Генпрокуратура.

“Я не потребую жалості. Я нічого не прошу, навіть у суду. Я все одно виживу, скільки б мені не написали цих років, я все одно вийду і залишуся таким, яким є. Прокуратура мене звинувачувала, що я не каюсь - так, я не каюсь. Я не бачу жодного злочину, який вчинив. Я не бачу підстав вибачатися і каятися. Мені багато за що є вибачатися політично, але юридичних злочинів я не скоював”, - сказав звинувачений.

Юрію Луценку доводиться розраховувати, що ухвалюючи рішення суддя прислухається до аргументів його захисту і не буде враховувати отримані під час попереднього слідства покази. Адже декілька свідків, на чиїх заявах ґрунтується звинувачення, пізніше зізналися, що під час допитів піддавалися тиску слідчих і підписали протоколи не читаючи.

Суд може оголосити вирок вже до кінця місяця - наступне засідання призначене на 27 лютого. Сторона звинувачення просить позбавити екс-міністра волі на 4,5 роки та конфіскувати його майно. В прокуратурі вважають провину Луценка повністю доведеною і не знаходять підстав для пом'якшення покарання на таке, що не пов'язане із ув'язненням.

На захист екс-міністра висловилися в опозиційних партіях. В “Нашій Україні” назвали процес над Луценком “свідченням злочинного характеру цієї влади та повної деградації правоохоронної системи України”.

“Справжня мета процесу над колишнім міністром внутрішніх справ полягає не у тому, щоб встановити істину чи відновити справедливість. Це – показове судилище над одним з польових командирів помаранчевого майдану, спроба кримінальної влади самоствердитися за рахунок цинічної наруги над нормами моралі і права, залякати мільйони українців, незадоволених нинішньою політичною та економічною ситуацією”, - цитує голову центрального виконкому НУ Сергія Бондарчука партійний сайт.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG