Спеціальні потреби

Спортсмени-мусульмани будуть поститись під час Олімпіади


Перед атлетами-мусульманами особливий виклик - вони змагатимуться на Олімпіаді із дотриманням посту.

Учасники Олімпіади, як наприклад атлети з Афганістану, боротимуться за пальму першості в не зовсім рівних умовах. На відміну від інших атлетів, вони не зможуть їсти і пити протягом виснажливих спекотних днів Олімпіади. І це ще не все. Мусульмани, які дотримуються посту, муситимуть просинатися серед ночі, щоби поїсти до того, як вранці наступить піст. І в Лондоні це буде о четвертій годині ранку. Директор найбільшої у Лондоні мечеті і член Олімпійського організаційного комітету каже, що недосипання стане великою проблемою для атлетів.

«Виглядає так, що під час Рамадану атлети, які притримуються посту, змушені будуть вставати рано вранці, щоби поїсти. Тобто вони недосипатимуть. І як це вплине на їх виступи, вже залежатиме від витривалості кожного окремого атлета», - говорить член організаційного комітету Олімпійських ігор Мухамед Абдул Барі.

Багато спортсменів-мусульман не звиклі до довгих літніх лондонських днів, які тривають по 17 годин.
Трактування правил Рамадану різняться. Втім, атлети не можуть автоматично отримати звільнення від посту на період Ігор. Барі каже, що мусульманські атлети зіштовхуються з цією проблемою фактично кожного року:

«Це залежить від кожного окремого атлета та їх національної Олімпійської команди. І ті, хто поститься, питають у духівників, що їм робити в таких випадках»

Намагається їм допомогти і лондонський Олімпійський Комітет. На час Олімпіади їжа халал, що приготовлена за всіма мусульманськими правилами, буде доступна цілодобово. Дотримуватимуться посту і десятки тисяч уболівальників та членів оргкомітету. Головний священик Олімпіади з Англіканської церкви Британії каже, що посадовці роблять винятки для працівників-мусульман:

«Якщо хтось з членів Комітету дотримується посту, то ми дивимося, щоби його, наприклад, не поставили на чергування на увесь день під палюче сонце – тобто не дали роботу, яка потребує споживання великої кількості води.

Він каже, що Олімпіада-2012 збіглася у часі з проведенням Рамадану через вимоги Олімпійського Комітету. До того ж саме у цей час – період відпусток - місто має найменшу кількість транспорту, а багато людей вільні, аби попрацювати в якості волонтерів. Втім, кажуть організатори, мусульмани не почуватимуться на Іграх самотньо, адже тут працює цілий штат людей, які у будь-яку хвилину будуть готові прийти їм на допомогу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG