Спеціальні потреби

Путін погрожує Фінляндії через можливий вступ у НАТО


Президент Фінляндії Саулі Нійністро та президент Росії Володимир Путін
Президент Фінляндії Саулі Нійністро та президент Росії Володимир Путін

«НАТО, напевне, радісно воюватиме з Росією до останнього фінляндського солдата, – іронізував Путін. – Чи вам, хлопці, це потрібно?»

Росія може наблизити свої війська до кордону з Фінляндією, якщо Гельсінкі вирішать вступити в НАТО, – про це заявив президент Росії Володимир Путін. Він закликав свого північного сусіда вжити заходів, аби запобігти конфлікту над Балтикою.

Збройні сили Фінляндії «стали б частиною військової інфраструктури НАТО, яка за ніч зможе наблизитися до російського кордону. – Сказав Путін після зустрічі з фінляндським президентом Саулі Нійністе. – Чи ви вважаєте, що ми будемо залишатись на тих самих позиціях, тримати війська за півтори тисячі кілометрів від кордону?» – заявив господар Кремля за тиждень до масштабного саміту НАТО, що пройде у Варшаві.

Путін відвідує Фінляндію вперше з початку конфлікту в Україні і зростаючого напруження між Росією та НАТО у Балтійському регіоні. На фоні цих подій військово нейтральна Фінляндія та сусідня Швеція почали збільшувати співпрацю з військово-політичним альянсом НАТО.

«НАТО, напевне, з радістю воюватиме з Росією до останнього фінляндського солдата, – іронізував Путін. – Чи вам, хлопці, це потрібно? Нам – ні. Ми цього не хочемо. Але це від вас залежить».

За останні кілька місяців повітряний простір над Балтійським регіоном став ареною регулярних зіткнень між російською та західною авіацією, колишні радянські прибалтійські республіки, що стали членами альянсу, закликають НАТО захистити їхні території.

Президенти Росії та Фінляндії закликали до заходів посилення безпеки обох країн. Президент Фінляндії нагадав російському колезі, що військові літаки не мають права пролітати над Балтійським регіоном без увімкненого сигналу ідентифікації.

«Ми всі розуміємо ризики цих польотів. Я запропонував, що ми повинні погодитися, що транспондери мають використовуватись усіма літаками у регіоні над Балтійським морем», – сказав Нійністе.

Путін визнав, де деякі російські літаки справді пролітали із вимкненими транспондерами, утім, за його словами, літаки НАТО роблять це значно частіше за російських.

Російський президент також зазначив, що має намір під час засідання ради «Росія – НАТО» обговорити з керівництвом альянсу, як посилити взаємну довіру та покращити зусилля із запобігання конфлікту. Це засідання має відбутися після саміту НАТО у Варшаві.

Дивіться також: Верховний суд США постановив, що жінку не можна обмежувати у праві на аборт

Ось чому право жінки на аборт - у центрі політичних баталій у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG