Спеціальні потреби

Адвокат Ґонґадзе: вирок Пукачу – слідство має встановити замовників вбивства журналіста


Адвокат Ґонґадзе вимагає встановити замовинків
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Адвокат Ґонґадзе вимагає встановити замовинків

Адвокат вдови журналіста Ґонґадзе Валетина Теличенко назвала засудження колишнього високопосадовця МВС Олексія Пукача до довічного ув’язнення справедливим, але недостатнім кроком. Як вона сказала в інтерв’ю Голосу Америки, слідство має встановити замовників вбивства журналіста.

«В цій судовій справі вину Пукача доведено повністю і його вина є настільки великою, що він справді заслуговує довічного ув’язнення. Пукач вчинив не один злочин проти Георгія Ґонґадзе. Він вчинив цілу низку злочинів, про які йшлося в цій кримінальній справі. Більше того, ці злочини він вчиняв свідомо, впродовж тривалого проміжку часу, готувався до кожного з них, мав можливість обдумати. Нічого спонтанного там не було. І після всього цього Пукач не покаявся. В судовому засіданні він далі намагався довести свою правоту, намагався довести, що він виконував законний наказ, і цей наказ він мав право виконати так, як він його виконав. Водночас він розказував, що вбивство сталося випадково. Само собою так сталося. Тому я вважаю, що він заслуговує довічного ув’язнення, і це є належна міра покарання Пукачу.

Але українське кримінальне законодавство зобов’язує суд встановити мотиви злочину. З мотивами сталася проблема. Вона полягає в тому, що через свою непрофесійність або небажання Генеральна прокуратура не інкримінувала Пукачу вчинення вбивства на замовлення. Але описала це вбивство з такими мотивами, як вбивство на замовлення. Для чого це зробили? Щоб припинити шукати замовників вбивства.
...Українське кримінальне законодавство зобов’язує суд встановити мотиви злочину. З мотивами сталася проблема. Вона полягає в тому, що через свою непрофесійність або небажання Генеральна прокуратура не інкримінувала Пукачу вчинення вбивства на замовлення. Але описала це вбивство з такими мотивами, як вбивство на замовлення. Для чого це зробили? Щоб припинити шукати замовників вбивства.

Звичайно, потерпіла Мирослава Ґонґадзе і надалі наполягатиме, щоб замовників вбивства шукали. Не можна сказати, що достатньо покарати Пукача. В ГПУ далі залишається інша кримінальна справа, над якою зараз ніхто не працює. Вже є прецедент – рішення Європейського суду з прав людини, яке зобов’язало Україну завершити це розслідування. Україна ж фактично заблокувала розслідування щодо замовників. Це створює необхідність для Мирослави Ґонґадзе звертатися до Європейського суду знову, якщо ситуація не зміниться на краще».

Як відомо, у вівторок Печерський районний суд Києва засудив екс-начальника головного управління кримінального розшуку УВС Олексія Пукача до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе. В останньому слові засуджений дав зрозуміти, що покарання буде повним, коли за вбивство журналіста разом із ним відповідатимуть ті, кого він вважає замовниками – екс-президент України Леонід Кучма і екс-спікер Верховної ради Володимир Литвин.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG