Спеціальні потреби

Пріоритетним напрямком для літнього наступу Росії може стати захід Донецької області - ISW


Фото: Українські бійці ведуть вогонь з гаубиці М101 по російських позиціях на передовій поблизу Авдіївки, Донецька область, п'ятниця, 22 березня 2024 р. (Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky)
Фото: Українські бійці ведуть вогонь з гаубиці М101 по російських позиціях на передовій поблизу Авдіївки, Донецька область, п'ятниця, 22 березня 2024 р. (Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky)

Російське командування може зосередити свій наступ навесні або влітку 2024 року на західній частині Донецької області, прагнучи розвинути “стабільний, але незначний прогрес”, якого досягли росіяни у цьому секторі фронту, вважає американський Інститут вивчення війни (ISW).

Про це може свідчити готовність російського командування використати для атаки в цьому секторі під Авдіївкою танкові сили чисельністю у батальйон, вперше з того часу, як росіяни розпочали кампанію з метою захоплення Авдіївки наприкінці жовтня 2023 року, зауважує Інститут у своєму черговому аналізі ситуації на фронті в Україні від 31 березня.

Таких висновків аналітики Інституту дійшли, проаналізувавши невдалий наступ росіян біля Тоненького, неподалік захопленої Авдіївки у Донецькій області, 30 березня цього року.

Того дня російські війська кинули 36 танків та 12 БМП у великий механізований штурм біля Тоненького. Українські війська відбили штурм та знищили значну кількість російської бронетехніки, включно з 12 танками та 8 БМП.

“Масштаби російського механізованого штурму 30 березня значні. Російські війська не проводили такого масштабного механізованого наступу з початку російської локалізованої наступальної операції з метою взяття Авдіївки наприкінці жовтня 2023 року, коли українські сили, як повідомляється, знищили майже 50 російських танків і понад 100 одиниць бронетехніки 19-20 жовтня 2023 року”, - зазначено у звіті ISW.

Відтак, за висновками аналітиків “цей штурм був першочерговим” для росіян, й російське командування, можливо, планує зосередити саме там свою майбутню наступальну операцію.

Водночас Інститут вважає, що, попри повідомлення про накопичення військ уздовж осі Харків-Луганськ, поблизу Бахмута, поблизу Авдіївки та на заході Запорізької області, російські сили, “ймовірно, зможуть вести узгоджену великомасштабну наступальну операцію лише в одному оперативному напрямку одночасно”, адже росіяни мають обмеження у живій силі та плануванні.

На додаток, аналітики зазначили, що відбиття російського нападу 30 березня українськими військами є “позитивним показником” спроможності України чинити опір майбутнім великим російським наступам попри обмеження у живій силі, боєприпасах та затримку допомоги Заходу.

“Продемонстрована здатність України вміло захищатися від широкомасштабного російського нападу на особливо критичній ділянці фронту, попри виклики, які стоять перед Україною, свідчить про те, що українські сили можуть досягти значних результатів на полі бою, якщо вони будуть належним чином оснащені”, - зазначив ISW.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG