Спеціальні потреби

ЄС зробив крок до покарання Польщі за порушення нею принципів верховенства права


Новопризначений прем’єр-міністр Матеуш Моравецький захищає дії урядової партії Право і справедливість
Новопризначений прем’єр-міністр Матеуш Моравецький захищає дії урядової партії Право і справедливість

Майже дворічне протистояння правоконсервативного уряду у Варшаві з європейськими органами в Брюсселі вийшло на новий рівень, коли Єврокомісія у середу ініціювала процес позбавлення Польщі права голосу в Європейському Союзі.

Судова реформа у Польщі означає, що судочинство країни опинилося під політичним контролем урядової більшості. За відсутності судової незалежності постають серйозні запитання щодо ефективності застосування законів ЄС.
Заява Єврокомісії.

Єврокомісія пішла на безпрецедентний крок, вирішивши звернутися до урядів ЄС, щоб офіційно назвати польські зміни до системи судочинства такими, що загрожують цінностям Євросоюзу - особливо принципу верховенства права.

Брюссель дав Польщі три місяці на виправлення ситуації і заявив, що може відкликати своє рішення.

Санкції, які можливі лише за одностайної згоди усіх урядів ЄС, означали б не лише призупинення права голосу Польщі в організації, але й позбавлення країни кількамільярдних європейських субсидій.

Застосування статті 7 Лісабонського договору було б безпрецедентним, і ЄС досі не наважувався на такий крок, попри жорстку критику Варшави за порушення нею європейських правил у галузях прав людини і демократичних цінностей.

Дії проти польського уряду можуть бути заблоковані країнами-членами організації, які остерігаються втручання Брюсселя у діяльність національних урядів.

Найближчим ймовірним союзником чинного польського уряду в ЄС називають уряд Угорщини - країни, яка сама зазнає гострої критики у Європі за те, що називають авторитарними тенденціями президента Віктора Орбана.

Націоналістичне спрямування політики урядів Угорщини та Польщі останнім часом спричинили тертя і у взаєминах з сусідньою Україною.

Чому уряд Угорщини має проблеми з Україною та Європейським Союзом?

Минуле ще заважає майбутньому відносин України та Польщі

Будапешт оголосив, що блокуватиме українські ініціативи у міжнародних організаціях, вимагаючи більших прав для угорської етнічної меншини в Україні, а Варшава наполягає на тому, щоб Київ змінив оцінку певних історичних подій.

У ЄС вважають, що останні реформи польського уряду, в якому домінує правоконсервативна партія Право і справедливість, загрожують незалежності судочинства в Польщі.

Єврокомісія також остерігається, що в разі нереагування на ситуацію в Польщі, репутація ЄС у Східній Європі буде дискредитована, а також будуть підірвані принципи спільного ринку та співпраці судових і правоохоронних органів різних країн.

Суперечка щодо змін системи судочинства у Польщі триває вже два роки, але вийшла на вирішальний етап, коли польський парламент схвалив закони, які, на думку Брюсселя, обмежують незалежність суддів.

Урядова партія Право і справедливість відкидає звинувачення у недемократичності і наполягає, що реформи потрібні, бо суди повільні, неефективні та просочені ментальністю комуністичних часів.

Реформи фактично даватимуть право парламентові контролювати відбір суддів і достроково припиняти повноваження деяких членів Верховного суду Польщі.

Дивіться також: Тwitter уже блокує повідомлення, які пропагують насильство

Twitter вже блокує повідомлення, які пропагують насильство. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG