Спеціальні потреби

США і Польща зобов'язались захищати "кожен дюйм території НАТО" й допомогти Україні "виграти війну"


Американські солдати на танку Abrams і німецькі солдати беруть участь у військових навчаннях НАТО DRAGON-24 у Корженево, північна Польща, 4 березня 2024 року.
Американські солдати на танку Abrams і німецькі солдати беруть участь у військових навчаннях НАТО DRAGON-24 у Корженево, північна Польща, 4 березня 2024 року.

США і Польща підтвердили рішучість захищати "кожен дюйм території НАТО" та допомогти Україні у її обороні проти російської агресії, мовиться у спільній декларації про американсько-польський стратегічний діалог на тлі російської війни проти України.

Під час 15-ї сесії стратегічного діалогу між США та Польщею у Вашингтоні 22-го квітня сторони обговорили, зокрема, посилення східного флангу НАТО та рішучість сторін в обороні альянсу.

"Сполучені Штати та Польща підтверджують нашу непохитну прихильність захищати кожен дюйм території НАТО. Ми обговорили механізми безпеки на східному фланзі НАТО та подальший розвиток можливостей і сил, які зміцнять оперативну сумісність, готовність і модернізацію НАТО. Обидві сторони підтвердили свою відданість зміцненню стримування та оборони НАТО, особливо у світлі останніх порушень повітряного простору НАТО", – мовиться у спільній заяві, яку публікує сайт державного департаменту США.

Як повідомляло Оперативне командування Збройних сил Польщі, вранці 24-го березня російська ракета порушила повітряний простір Польщі в районі населеного пункту Осердув Люблінського воєводства і пробула в ньому 39 секунд. За даними польських військових, це була одна з крилатих ракет, запущених літаками дальньої авіації Російської Федерації, цілями яких були населені пункти на заході Україні. Польські військові спостерігали за ракетами, але не збивали їх.

США і Польща допомагатимуть Україні "виграти війну"

Щодо України сторони заявили, що підтримуватимуть військові зусилля України, а також надаватимуть гуманітарну та економічну допомогу, аби зробити все, "щоб агресія Росії проти України залишалася стратегічною невдачею". Сторони наголошують на необхідності забезпечення сталої фінансової та військової підтримки України.

"Сполучені Штати та Польща продовжуватимуть тісно співпрацювати з союзниками та партнерами на підтримку зусиль України, щоб відбити вторгнення Росії та виграти війну", – мовиться у спільній заяві.

У спільній заяві Сполучені Штати привітали "лідерство та зобов’язання Польщі щодо значних витрат на оборону". Польща витрачає на оборону близько 4% ВВП, тобто вдвічі більше, ніж мінімальні зобов’язання країн НАТО. США також відзначити зусилля Польщі з модернізації своєї армії, включно з використанням позик США для придбання найсучаснішого військового обладнання і технологій.

У заяві додається, що робочі групи Діалогу обговорювали регіональну безпеку та колективну оборону, військово-політичні питання, енергетичну безпеку, включаючи співпрацю в ядерній енергетиці, економічне процвітання, питання демократії та верховенства права у власних країнах та на регіональному рівні в Євразії.

Польща готова прийняти ядерну зброю – Дуда

Тим часом президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща "готова" розмістити ядерну зброю на своїй території, якщо НАТО вирішить посилити свій східний фланг.

Він зауважив, що Росія розміщує ядерну зброю в Білорусі та дедалі більше посилює військову присутність у Калінінградській області, своєму анклаві між Польщею та Литвою. У заяві Дуда назвав цю область за її прусською назвою часів до Другої світової війни – Кенігсберг.

"Росія все більше мілітаризує Кенігсберзьку область (Калінінград). Останнім часом вона переміщує свою ядерну зброю до Білорусі", — сказав Дуда в інтерв’ю, опублікованому в понеділок польським виданням Fakt.

"Якщо наші союзники вирішать розгорнути ядерну зброю в рамках ядерного обміну також на нашій території, щоб зміцнити безпеку східного флангу НАТО, ми готові до цього", — додав він.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року президент Росії Володимир Путін робив завуальовані ядерні погрози на адресу Заходу.

Дуда сказав, що обговорення питання ядерної зброї відбувається між Польщею та США "протягом деякого часу".

Речник Кремля Дмитро Пєсков у понеділок відповів на це, що Росія "зробить усі необхідні кроки у відповідь, щоб гарантувати нашу безпеку", повідомляє державна служба новин РІА Новини.

Як повідомляв Голос Америки, наприкінці 2022 року США "ретельно готувалися" до можливого удару Росією по Україні ядерною зброєю. Тоді, як повідомив телеканал CNN з посиланням на двох високопоставлених чиновників адміністрації президента Джо Байдена, адміністрація застосувала безпрецедентний рівень планування на випадок, якщо Росія застосує тактичну ядерну зброю.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG