Спеціальні потреби

Північна Корея заявляє, що випробувала «надвелику» боєголовку крилатої ракети та нову зенітну ракету


На фото опублікованому офіційним Корейським центральним новинним агентством (KCNA) 20-гоо квітня 2024 року, показано, як ракетна адміністрація КНДР проводить випробування потужності надвеликої боєголовки, розробленої для «Hwasal-1 Ra-3». (Фото KCNA через KNS/AFP)
На фото опублікованому офіційним Корейським центральним новинним агентством (KCNA) 20-гоо квітня 2024 року, показано, як ракетна адміністрація КНДР проводить випробування потужності надвеликої боєголовки, розробленої для «Hwasal-1 Ra-3». (Фото KCNA через KNS/AFP)

Північна Корея заявила в суботу, що випробувала «надвелику» боєголовку крилатої ракети та нову зенітну ракету в західному прибережному районі.

Випробування розширює військовий потенціал Пхеньяна в умовах поглиблення напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами та Південною Кореєю та звинувачень Заходу у тому, що Північна Корея озброює Росію у війні проти України.

Державні ЗМІ Північної Кореї повідомили, що ракетне управління країни в п’ятницю провело «випробування потужності» боєголовки, призначеної для стратегічної крилатої ракети Hwasal-1 Ra-3, і тестовий запуск зенітної ракети Pyoljji-1-2. У ньому сказано, що випробування досягли невизначеної «певної мети».

На фотографіях, опублікованих офіційним Центральним новинним агентством Північної Кореї, видно щонайменше дві ракети, випущені з пускових установок на злітно-посадковій смузі.

Північна Корея провела аналогічний набір випробувань 2-го лютого, але тоді не уточнила назви крилатої або зенітної ракети, вказавши, що, можливо, спостерігається технологічний прогрес після випробувань тієї ж системи протягом тижнів.

KCNA наполягав, що п’ятничні випробування були частиною регулярних військових розробок КНДР і не мали нічого спільного зі «ситуацією навколо».

Напруженість на Корейському півострові досягла найвищого рівня за останні роки у той час, як лідер Північної Кореї Кім Чен Ин активізує демонстрацію своєї зброї, яка включала потужніші ракети, націлені на материкову частину США та цілі США в Тихому океані.

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія у відповідь розширили свої спільні військові тренування та відточили свої стратегії стримування, побудовані навколо стратегічних активів США.

Крилаті ракети належать до зброї, призначеної для подолання регіональної протиракетної оборони. Вони доповнюють величезну лінійку балістичних ракет КНДР, що включає міжконтинентальні балістичні ракети, націлені на континентальну частину Сполучених Штатів.

Аналітики кажуть, що зенітно-ракетні технології є сферою, де Північна Корея могла б отримати вигоду від поглиблення військової співпраці з Росією.

Сполучені Штати та Південна Корея звинуватили Північну Корею у наданні артилерійських снарядів та іншого обладнання Росії, щоб вона могла продовжити війну в Україні.

XS
SM
MD
LG