Спеціальні потреби

Держдеп: Росія щонайменше 10 разів застосувала ракети з Північної Кореї в Україні. Інтерв'ю


Чон Пак, високопосадовиця США, що займається питаннями Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) в Державному департаменті, заявила Голосу Америки про щонайменше 10 випадків використання північнокорейських ракет на полі бою в Україні.
Чон Пак, високопосадовиця США, що займається питаннями Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) в Державному департаменті, заявила Голосу Америки про щонайменше 10 випадків використання північнокорейських ракет на полі бою в Україні.

ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ — У понеділок Сполучені Штати оголосили, що Північна Корея відправила до Росії щонайменше 10 000 контейнерів із військовими боєприпасами на підтримку її війни в Україні.

Ця кількість перевищує 7000 контейнерів, за оцінками глави оборони Південної Кореї раніше того ж дня.

Чон Пак, високопосадовиця США, що займається питаннями Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) в Державному департаменті, заявила Голосу Америки в понеділок про щонайменше 10 випадків використання північнокорейських ракет на полі бою в Україні.

Вона висловила глибоку стурбованість через зміцнення зв'язків між Росією, постійним членом Ради Безпеки ООН, і КНДР.

В понеділок Північна Корея запустила кілька балістичних ракет у море, коли держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Сеул і взяв цчасть у Саміті за демократію, організованому президентом Південної Кореї Юн Сук Йолем.

Попри ці "сумні" та "тривожні" події, Пак сказала Голосу Америки, що США все ще вважають, що північнокорейський лідер Кім Чен Ин наразі не планує нападати на союзників Вашингтона, Південну Корею та Японію.

Інтерв'ю відредаговане для стислості та ясності.

Голос Америки: Північна Корея провела кілька запусків балістичних ракет у час, коли в Південній Кореї відбувається саміт за демократію. Запуск відбувся через кілька днів після завершення військових навчань США та Південної Кореї. Як ви вважаєте, чи Ви напад Північної Кореї на Японію та Південну Корею не є неминучим?

Чон Пак, високопосадовиця Державного департаменту США з питань Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР): Так, я досі так вважаю. КНДР продовжує запуски балістичних ракет – вона провела 69 пусків у 2022 році, кілька десятків минулого року.

Прикро, що вони зробили це, коли держсекретар був у Сеулі на саміті за демократію. Ми все ще вважаємо, що лідер КНДР Кім Чен Ин не планує негайного або неминучого нападу.

Я думаю, що Кім Чен Ин, мабуть, знає, що буде відповідь. Але ми дуже стурбовані рівнем активності, розвитком озброєнь зближенням з Росією за останні пару років.

Голос Америки: США не бачать жодних ознак того, що Північна Корея планує якусь форму смертоносної військової дії проти Південної Кореї найближчими місяцями?

Пак: Ми завжди стежимо за будь-якою небезпечною діяльністю. Але я також зазначу, що ці випробування балістичних ракет, різні випробування крилатих ракет і ця ворожа риторика, яка лунає з КНДР, викликають у нас велику стурбованість.

Незважаючи на це, ми продовжуватимемо намагатися з’ясувати, де ми можемо співпрацювати з КНДР, тому що дипломатія є єдиним шляхом, за допомогою якого ми можемо досягти стійкого миру на півострові та обговорити питання денуклеаризації.

Голос Америки: Північнокорейський лідер Кім Чен Ин привітав президента Росії Путіна з переобранням. Тим часом глава оборони Південної Кореї заявив, що Північна Корея поставила Росії 7000 контейнерів з боєприпасами. Чи можете ви говорити про зближення Москви та Пхеньяна?

Пак: Це дуже тривожна подія, коли постійний член Ради Безпеки ООН відкрито зневажає резолюції Ради Безпеки, які він підписав разом з рештою міжнародної спільноти, і що вони беруть участь у передачах зброї.

Було щонайменше 10 000 контейнерів, які вирушили з КНДР до Росії. І КНДР робить це не безкоштовно

Ми знаємо, що було щонайменше 10 000 контейнерів, які вирушили з КНДР до Росії. І КНДР робить це не безкоштовно.

Майже напевно є речі, які КНДР хоче натомість. І ми стурбовані тим, що може статися на іншій стороні. Ми також стурбовані тим, чому може навчитися КНДР використання Росією цієї зброї та балістичних ракет на полі бою, і як це може підбадьорити та/або допомогти КНДР ще більше просувати свою програму озброєння. Отже, зараз дійсно небезпечний час.

Голос Америки: Чи мають США нові докази того, що з 2024 року по цілях в Україні було випущено більше балістичних ракет, наданих Північною Кореєю Росії?

Пак: Так, це, звичайно, нас хвилює, що КНДР продає зброю Росії, щоб Росія здійснювала незаконний жорстокий напад на Україну, вбивала українців, руйнувала українську інфраструктуру та просто знищувала життя.

Нас це дуже турбує. Було щонайменше 10 випадків застосування ракет КНДР на полі бою. Отже, нас дуже турбує те, що це означає для розповсюдження зброї в майбутньому, і як це погіршує ситуацію.

Голос Америки: Чи бачать США додаткові докази того, що Росія погодилася та допомагає Північній Кореї ядерними ракетами?

КНДР, ймовірно, хоче отримати технології балістичних ракет, або інші передові технології, або ракети "земля-повітря" чи бронетехніку

Пак: Ми вважаємо, що КНДР, ймовірно, хоче отримати технології балістичних ракет, або інші передові технології, або ракети "земля-повітря" чи бронетехніку. Ми спостерігаємо значне зростання обмінів на військовому, лідерському, економічному та культурному рівнях. Отже, цілком очевидно, що обидві сторони стають все ближчими і ближчими.

Голос Америки: Ви сказали, що повинні бути проміжні кроки до остаточної денуклеаризації. Чи можете ви розповісти про це докладніше? Чи є "проміжні кроки" щодо недопущення ядерного озброєння Північної Кореї офіційною політикою уряду США?

Пак: Наша політика залишається незмінною з моменту перегляду нашої політики ще навесні 2021 року, тобто ми прагнемо повної денуклеаризації Корейського півострова. І тому ця мета не змінилась. Коли ми говоримо про "проміжні кроки", ми чітко пояснюємо те, що завжди малося на увазі: тобто повна денуклеаризація не відбудеться миттєво. Є цінні дискусії, які ми можемо провести з КНДР щодо зменшення потенціалу військового ризику, а також інші предметні дискусії, коли ми працюємо над повною денуклеаризацією.

Голос Америки: Чи це не відхід від прагнення до повної денуклеаризації?

Пак: Це не відхід. Як я вже зазначала, це не станеться миттєво. Потрібно провести суттєві дискусії.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG