Спеціальні потреби

Колишній посол в Україні Стівен Пайфер про Дональда Трампа


Популярність Трампа не залежить від його позиції щодо Росії, України - екс-посол США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Популярність Трампа не залежить від його позиції по Росії, Україні - екс-посол США. Відео

Колишній американський дипломат Стівен Пайфер, який зараз аналізує питання міжнародної політики як експерт Інституту Брукінґса, вважає незвичайними дискусії, викликані заявами Дональда Трампа. В інтерв’ю «Голосу Америки» він визнав, що не зміг би передбачити теперішню ситуацію:

«Зазвичай американські президентські вибори зосереджуються на внутрішніх питаннях: стан економіки, деколи на соціальних питаннях. Зрідка питання зовнішньої політики також потрапляють у кампанію. Я б сказав, що більшість американських політологів здивовані тим, як гучно в цій кампанії постало питання Росії та України. Але це стало результатом заяв самого пана Трампа з цього питання».

Дональд Трамп не є типовим республіканцем, наполягає Стівен Пайфер:

«Я вважаю, що пан Трамп промовляє головно від імені пана Трампа, а не партії. Бо чимало його висловлювань за останні місяці дуже розходяться з головними положеннями Республіканської партії щодо закордонної політики. За останні понад два роки ми стали свідками того, як республіканці у Палаті представників і в Сенаті активно підтримували Україну. Багато тих республіканців навіть закликали йди далі, ніж зараз робить президент Обами, і надати Україні військову допомогу, включно зі зброєю. Республіканці гостро критикували політику чинної адміністрації щодо Росії і не лише коли йшлося про Україну. Вони закликають до зміцнення НАТО. А зараз ми бачимо, що позиція Трампа розходиться з усіма тими закликами. Я вважаю, що він говорить від себе і не репрезентує основну лінію Республіканської партії у закордонній політиці за останніх 2 – 5 і навіть 20 років».

Попри розходження з провідними республіканцями, Дональд Трамп має виборців, готових голосувати за нього. Питання в тому, чи позиція Трампа щодо Путіна додає, чи забирає у нього прихильників, каже колишній посол США в Україні:

«Можливо, не мені краще відповідати на таке запитання. Я виявився поганим експертом з внутрішніх питань американської політики. Бо якби ми розмовляли про це рік тому, то я б казав, що Дональд Трамп вибуде з президентських перегонів ще у грудні. Я вважаю, що це дуже незвичайний рік в американській політиці. Трамп зумів скористатися певним незадоволенням тієї частини електорату, яка вважає, що справи у Вашингтоні йдуть погано і що Вашингтон не справляється. І я думаю, його популярність пояснюється радше цим загальним незадоволенням, а не поглядами його прихильників на Росію, Україну чи Крим».

Дивіться також: Ось чому кандидатура Трампа максимально вигідна для Путіна

Ось чому кандидатура Трампа максимально вигідна для Путіна. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG