Спеціальні потреби

У Пентагоні заявили, що не терпітимуть екстремізм у своїх лавах - буде проведено перевірку системи урядових заходів


В.о. міністра оборони США віддав розпорядження перевірити правила щодо участі військових в екстремістських організаціях.

У Міністерстві оборони США немає місця тим, хто дотримується екстремістських поглядів, заявили представники відомства.

Після штурму Капітолію Пентагон знову підкреслив рішуче неприйняття військовослужбовців або співробітників, які займаються екстремізмом, дотримуються ідеології переваги білої раси або належать до організацій, які прагнуть повалити конституційний порядок.

«Ми ... робимо все можливе, щоб викорінити екстремізм у Міністерстві оборони, - заявив Гері Рід, директор Пентагону з питань військової розвідки і контррозвідки, правоохоронних органів і безпеки. - Політика Міністерства оборони прямо забороняє військовослужбовцям активно пропагувати доктрини, ідеології або переконання шовіністського, екстремістського або злочинного спрямування». Слова посадовця наводяться у матеріалі розміщеному на сайті Міноборони США.

За словами Ріда, весь військовий персонал, в тому числі в резерві, пройшов попередню перевірку і підлягає постійній оцінці. «Простіше кажучи, ми не потерпимо жодного екстремізму у Міністерстві оборони», - підкреслив він.

Раніше члени Об'єднаного комітету начальників штабів розіслали незвичайний документ, що нагадує військовослужбовцям про їхню присягу «відстоювати і захищати Конституцію США від усіх ворогів, зовнішніх і внутрішніх».

14-го січня Служба генерального інспектора Міноборони США (незалежний наглядовий орган - прим. ГА) заявила про плани розпочати оцінку зусиль Міноборони щодо розробки та запровадження політики та процедур щодо ідеологічного екстремізму у Збройних силах США.

"Наша мета - визначити як Міноборони та роди військ впроваджують політику та процедури, які забороняють активне поширення та активну участь щодо доктрин вищості, екстремізму, або кримінальних банд, ідеологій, або діяльності з боку військовослужбовців, як цього вимагає інструкція Міноборони 1325.06", - йдеться у повідомленні.

Внутрішні екстремісти ( термін domestic extremist англ. використовується для позначення загрози, яка походить ізсередини країни на противагу зовнішній загрозі - прим. ГА) вторглися в Капітолій 6 січня, намагаючись перешкодити Конгресу підрахувати голоси Колегії вибірників. За підсумками цієї переважно символічної процедури було оголошено, що Джозеф Байден переміг на виборах 2020 року та 20 січня стане наступним президентом Сполучених Штатів.

Серед учасників заворушень були ветерани збройних сил, а ЗМІ висловлюють припущення, що в натовпі могли бути і діючі військовослужбовці.

Як заявили на умовах анонімності високопосадовці Міністерства оборони, відомство наполегливо працює над тим, щоб ті, хто дотримується екстремістських поглядів, не потрапляли на військову службу.

Перед приведенням до присяги бажаючих служити в збройних силах перевіряють, в тому числі за допомогою бесід з їх родичами, друзями, вчителями та колегами, пояснив один з експертів. Однак іноді до лав військових все ж потрапляють неблагонадійні елементи, і для виявлення таких людей в Пентагоні діють програми безперервного навчання і спостереження.

«Ми дуже тісно співпрацюємо з ФБР, щоб виявити всіх діючих або колишніх військовослужбовців, причетних до екстремістської поведінки всередині країни», - сказало джерело.

Деяких військовослужбовців приваблює агресивна поведінка учасників американських груп ополчення (militia - англ.) «За минулі роки в країні було чимало випадків, коли ці ополченці бралися за зброю і відкривали вогонь, - сказав чиновник. - Є й інша сторона питання - расові або етнічні мотиви».

Підйом екстремізму серед широких верств населення зачіпає і Пентагон, зазначає представник відомства. «За останні п'ять або шість років стався сплеск активності прихильників переваги білої раси і білих націоналістів, - сказав він. - Мабуть, їх найбільшою акцією за останні десятиліття став протест у місті Шарлотсвілл у 2017-му році».

Ці групи активно намагаються залучити до своїх лав військовослужбовців. Інші організації «фактично заохочують своїх членів вступати в армію з метою набуття навичок і досвіду», відзначило джерело.

За словами офіційних осіб, і. о. міністра оборони Кріс Міллер розпорядився провести ревізію всіх процедур, законів і правил, що стосуються участі військовослужбовців у екстремістських організаціях.

Дивіться також: Європейський суд з прав людини дозволив розглядати позов України проти Росії щодо порушень у Криму

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG