Спеціальні потреби

Звільнення Сенцова добиваються американські суперзірки: лист до Тіллерсона підписали Ноа, Вендерс, Стріп та інші


Free Sentsov
Free Sentsov

У день третьої річниці з дня арешту кінорежисера і письменника з Криму Олега Сенцова російськими властями, організація PEN America запускає кампанію з ціллю звільнити українського політв’язня.

Представники спілки видатних письменників і редакторів зі США написали листа на адресу держсекретаря Рекса Тіллерсона і запустили акцію в соціальних мережах із хештегом #FreeSentsov. До кампанії приєдналося багато визначних і впливових людей.

Меріл Стріп і Мустафа Наєм
Меріл Стріп і Мустафа Наєм

Кіноактриса Меріл Стріп, автори Чімаманда Адічі, Джонатан Франзен і Маша Гессен, гіганти кіноіндустрії Вім Вендерс і Агнєшка Голланд, телеведучі Тревор Ноа і Саманта Бі та інші творчі люди підписалися під листом, що закликає Рекса Тіллерсона домагатися негайного звільнення Сенцова, ув’язненого у Сибіру за звинуваченням у тероризмі, яке широко вважається необґрунтованою спробою заглушити його критику приєднання до Росії Криму.

У Нью-Йорку, зірки Голлівуду слухали, як зачитують листa Олега Сенцова із колонії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

У Нью-Йорку, зірки Голлівуду слухали, як зачитують листa Олега Сенцова із колонії

Олег Сенцов став цьогорічним лауреатом премії «Свобода писати» від PEN America (2017 PEN/Barbey Freedom to Write Award). Церемонія нагородження відбулася два тижні тому на щорічному літературному святкуванні в Нью-Йорку. Нагороду від імені Сенцова приймала його двоюрідна сестра Наталія Каплан, до якої також приєдналися народний депутат Мустафа Наєм і експерт з прав людини Галя Койнаш.

Наєм: Меріл Стріп розплакалась під час ролика про історію Сенцова. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:03 0:00

Наєм: Меріл Стріп розплакалась під час ролика про історію Сенцова

Починаючи з 1987 року, PEN Америка вшанувала більше 50 авторів по всьому світу. З 41 автора, які перебували у в'язниці в той час, коли отримали нагороду, 37 були звільнені менш, ніж за два роки після нагородження. Такого результату вдається досягти частково через увагу і тиск, який створює нагорода.

Олег Сенцов, затятий критик вторгнення Росії в Україну і приєднання Криму, відбуває 20-річний термін у сибірській колонії після його арешту за звинуваченням у тероризмі. Режисер був затриманий і засуджений із порушенням міжнародного права, і ці дії були засуджені правозахисними групами як фабрикації російського уряду з наміром приглушити інакомислення.

Дивіться також: Мустафа Наєм, Наталія Каплан і Галя Койнаш розповідають про церемонію нагородження Олега Сенцова премією PEN America, про його перебування в тюрмі, свободу слова в Україні

  • 16x9 Image

    Аліна Голіната

    Приєдналася до команди "Голосу Америки" у 2016 році в ролі журналіста і редактора соціальних медіа. До того працювала у сфері маркетингу. В Україні вивчала журналістику, у США - гуманітарні науки. Висвітлює життя української діаспори у США та історії успіху українців.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG