Спеціальні потреби

Колишні президенти про питання внутрішньої і зовнішньої політики США


Колишні президенти США Барак Обама і Джордж Буш-молодший
Колишні президенти США Барак Обама і Джордж Буш-молодший

Два колишні президенти США повернулися на політичну арену й опинилися в центрі уваги американських новин. Барак Обама і Джордж Буш-молодший розкритикували нинішній стан американської політики і закликали серйозніше поставитись до російської загрози.

Колишній президент США Барак Обама – знову у виборчій кампанії – він підтримує кандидата від демократів на посаду губернатора штату Вірджинія. Після того, як Обам залишив Білий дім, він лишався осторонь політичного життя. Тепер зі сцени він закликає до об’єднання. Він не називає імені Дональда Трампа, але чітко дає зрозуміти, про кого йдеться:

«У час, коли наша політика виглядає розділеною, поганою та брудною, питання чи зможемо ми знову відновити наш дух і підтримати того, хто може нас об’єднати.

Якщо ти для перемоги на виборах розколюєш народ, то ти не зможеш потім ним керувати, ти не зможеш його пізніше об’єднати.

… Наша доля – у наших руках. Такою була неймовірна ідея, на якій постала Америки. Ми вирішуємо, куди хочемо йти. Не якийсь король, не якийсь деспот, а ми – громадяни. … Ми відкидаємо політику розколу, ми відкидаємо політику страху, і ми приймаємо політику, яка каже: кожен вартий уваги».

Барак Обама так сказав про роль США на світовій арені:

«Світ розраховує на Америку, яка діє спільно. Деяка політика, яку ми зараз бачимо… Ми думали, це пішло вже в минуле, зараз 21 століття, не 19-те. Агов!»

Джордж Буш-молодший представляє іншу партію, але звучить схоже:

«Ми бачимо, як націоналізм транформується у нативізм, забуваючи, який внесок іммігранти завжди робили для Америки. Ми бачимо падіння віри у вільний ринок та міжнародну торгівлю. Забуваємо, що конфлікти, нестабільність та бідність є наслідком протекціонізму. Ми бачимо заклики до ізоляціонізму, забуваючи, що це прямо загрожує американській безпеці».

Буш говорить про розкол в американській політиці і закликає країну відмовитись від нативізму, що передбачає зверхнє ставлення народжених у США громадян над іммігрантами:

«Наші управлінці часто стають паралізовані перед очевидними потребами. Американська мрія соціально-економічного розвитку виглядає недоступною для тих, хто лишився позаду. У мінливій економіці незадоволення поглиблюється і загострює конфлікти. Нетерпимість заохочується, наша політика все частіше потрапляє під вплив теорій змов і явних домислів».

Президент-республіканець критикує політиків, які недооцінюють роль російського втручання в американські вибори, і які відривають довіру до вільних ЗМІ.

Президент Джордж Буш заявив:

«Російський уряд поставив перед собою ціль – налаштувати американців один проти одного. Ці зусилля широкі, систематичні та приховані. Вони реалізовуються через низку соціальних медіа. Врешті, вони не досягнуть успіху, але зовнішня агресія, включно з кібератаками, дезінформацією та фінансовим впливом, не повинні бути недооцінені, з ними не можна ділитися. Це яскравий приклад того, що сила нашої демократії починається вдома».

Обидва колишні президенти США – Обама та Буш – закликали американців відкинути ідеї ненависті та нетолерантності, які, на їх думку насаджуються штучно як ззовні та і певними силами зсередини.

Дивіться також: Як бідні райони Вашингтона перетворюють на престижні квартали

Як бідні райони Вашингтона перетворюють на престижні квартали. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG