Спеціальні потреби

Заарештований в Росії за шпигунство американець має і британське громадянство


Пол Вілан. Світлина надана рідними.
Пол Вілан. Світлина надана рідними.

У Великій Британії ЗМІ повідомляють, що колишній американський морський піхотинець Пол Вілан, якого заарештували у Москві 28 грудня і звинуватили у шпигунстві, також має британське громадянство успадковане від батьків.

У відповідь на запитання, чи є Вілан британським громадянином, британське міністерства закордонних справ відповіло: “Наші працівники подали вимогу про консульський доступ до затриманого у Росії британця, після того як отримали від нього запит про допомогу”.

Напередодні посол США Джон Гантстман відвідав Пола Вілана у в’язниці Лефортово.

Брат заарештованого, Девід Вілан, у низці інтерв’ю не згадував про британське громадянство Пола, хоча згідно з біографічними даними оприлюдненими у ЗМІ він народився у Канаді в сім'ї британського походження.

Згідно з повідомленням російського агентства Інтерфакс у четвер 48 Полу Вілану офіційно висунули обвинувачення у шпигунстві, і агентство ТАСС заявило, що суд загрожує йому ув'язненням від 10 до 20 років.

Російська Федеральна служба безпеки (ФСБ) 31 грудня повідомила, що заарештувала Вілана 28 грудня у Москві під час здійснення шпигунських дій, але не подала подробиць стосовно того, у чому полягало шпигунство.

Згодом російське агентство Росбалт, яке посилається на джерела у російських службах безпеки, подало цитати анонімного російського представника з твердженням, що Вілана затримали у готелі Метрополь з носієм інформації, на якому були імена працівників однієї з російських спецслужб.

У тому ж повідомленні сказано також, що ФСБ давно відстежувало Пола Вілана, який нав’язував контакти через російські інтернетні соціальні медіа і в останні років не раз відвідував Росію по роботі та у якості туриста.

Цього разу Вілан приїхав у Росію на весілля іншого колишнього американського морського піхотинця з російською громадянкою. Весілля мало відбуватися у московському готелі Метрополь.

Припущення про "обмін"

Одразу після арешту Пола Вілана з’явилися зауваження, що лише двома тижнями перед тим у США російська громадянка Марія Бутіна визнала у суді звинувачення про намагання впливу на американських політиків.

Кремль заперечив, що Бутіна була агентом російських державних органів, але Росія вимагає її звільнення.

Зараз у ЗМІ щораз гучніше лунають припущення що Росія захоче повернути Бутіну через обмін.

“Я вважаю, що Путін прагне мати якийсь важіль стосовно того, як швидко можна було б звільнити Бутіну і якнайшвидше депортувати її назад до Росії”, - цитує американський новинний телеканал CNN фахівця з питань національної безпеки Стіва Галла, який далі зауважує:

"Але насправді це не обмін шпигунами, бо тут радше йдеться не про розвідку, це більше геополітика і політичні питання, якими оперує Путін, намагаючись впливати на Сполучені Штати”.

За те, що Марія Бутіна офіційно не зареєструвала свою лобістську діяльність на користь іноземної держави їй загрожувало ув’язнення до п’яти років, але оскільки вона визнала вину, то покарання може бути зведене до мінімуму і якнайшвидшої депортації.

Дивіться також: Що чекає на медійний ринок в Україні у 2019?

Що чекає на медійний ринок в Україні у 2019? Інтерв’ю - Кирил Лукеренко. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00


Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG